De Amsterdamse Plus studenten sluiten project ‘Vrouw en Respect’ succesvol af

07 jul 2017 / 11:39

Tien jongvolwassenen, die een opleiding volgen aan De Amsterdamse Plus, hebben afgelopen drie maanden deelgenomen aan het Vrouw en Respect project van Minchenu Maduro – Stichting Brandon. Het project is in het kader van mannenemancipatie bedoeld voor jongens tussen de 18 en 30 jaar, die zorgvuldiger en respectvoller leren omgaan met vrouwen en meisjes. Op 6 juli vond de eindpresentatie plaats. Wethouder Simone Kukenheim ( Onderwijs, Jeugd, Diversiteit en Stadsdeel Oost) was hierbij aanwezig.

Vrouw en Respect

Voor sommige jongeren is de omgang met vrouwen een uitdaging. Hoe kijk je naar vrouwen? Hoe behandel ze je? Hoe bouw je een band met ze op? Voor jongens die dit nooit geleerd hebben, is dit een raadsel. Deelname aan het project Vrouw en Respect geeft jongeren inzicht in hun houding. Ze worden gestimuleerd om na te denken over waar die houding vandaan komt én ontdekken wat een andere houding op kan leveren. In workshops en trainingen staan ze stil bij de vrouwen in hun leven en hoe ze zich tot hen verhouden. Met als kernwoord: waardering, in woorden en daden. Door ze vervolgens hun inzichten te laten delen met scholieren, maken ze zich de nieuw verworven inzichten nog meer eigen.

Eindpresentatie

Als afsluiting van het project, hebben studenten van De Amsterdamse Plus op 6 juli workshops gegeven over de onderwerpen: de ideale vrouw, liefde en huiselijk geweld. Het was een interactief programma waarbij alle gasten, waaronder wethouder Kukenheim, details deelden over het onderwerp liefde. ‘Ik heb geleerd dat eigenwaarde voor iedereen belangrijk is. Dan is liefde met een ander op zijn best’, aldus studente Sherelle.

Wethouder Kukenheim had lovende woorden voor de studenten, opdat zij hun kwetsbaarheid durfden te delen met haar, maar ook met de overige deelnemers, die ze persoonlijk niet kenden. ‘Alles wat jullie nu geleerd hebben, maakt jullie toekomstige relaties beter’, aldus de wethouder.

          

De Amsterdamse Plus
De Amsterdamse Plus – onderdeel van ROC TOP – is een uitvalvoorziening voor jongeren tussen de 16 – 27 jaar, die gedurende het schooljaar uitvallen binnen een onderwijsorganisatie, dagbestedingsproject of uit een hulpverleningsinstantie komen. Instromen kan op elk moment bij De Amsterdamse Plus, leerlingen kunnen alleen aangemeld worden door verwijzers of andere scholen.

Wij streven ernaar om de jongeren terug in hun eigen kracht te zetten. Persoonlijke ontwikkeling is hierbij het sleutelwoord. De laatste stap is het behalen van een diploma zodat leerlingen vol vertrouwen en gekwalificeerd de arbeidsmarkt op kunnen of hun studieloopbaan kunnen voortzetten.

Stichting Brandon
De stichting zet bewustwordingsactiviteiten in om het zelfvertrouwen en de vaardigheden van jongeren met een maatschappelijke achterstand vergroten, zodat hun mogelijkheden toenemen en ze hun leven een andere wending kunnen geven. Onze projecten draaien om ontplooiing en verbinding. Jongeren werken daaraan in workshops en trainingen rond verschillende (maatschappelijke) thema’s. Er wordt samengewerkt met buurtwerkers, buurtcentra, buurtbewoners en ex-gedetineerden.

Deel dit artikel