Blog 3: OPLEIDING FIETSTECHNIEK BOUWT AAN TRANSPORTFIETSEN IN NEPAL: Levens redden met brancards in de Himalaya

29 mrt 2018 / 13:07

Het einddoel van het TOP Fietsteam is bijna in zicht; het afleveren van de zelfontworpen brancards in de Himalaya. In blog 2 heb je kunnen lezen hoe het team bepakt en bezakt richting de Himalaya vertrok, om daar de transportfietsen en brancards af te leveren bij de lokale bevolking. Ze zijn al even terug in Nederland, maar wij willen natuurlijk weten hoe de laatste week in Nepal is verlopen. En hoe de studenten de reis hebben ervaren? Lees hier snel verder!

Na ruim een week op 1350 meter te hebben doorgebracht in Kathmandu, start de reis richting de Himalaya. Speciaal ontwikkelde Jeeps waren nodig om de route langs de grens van Tibet (China) af te leggen, en dit ging niet zonder slag of stoten. De wegen waren erg slecht begaanbaar, keien en kuilen zo groot als een voetbal waren geen uitzondering. Gelukkig heeft dit naast wat bulten geen ander letsel opgeleverd.

Uiteindelijk is het team tot iets boven de 4000 meter gekomen. Niet het hele team heeft de hoogte van 4000 meter gehaald en bleven achter in de berghut op 3530 meter hoogte. Sommige vanwege het zuurstofgebrek, andere liepen tegen hun grenzen aan. Om een vergelijking te maken; de hoeveelheid zuurstof op 4000 meter ten opzichte van Amsterdam is precies de helft. Slechts drie studenten hebben door coaching van een gids en de docenten de 4000 meter gehaald. Een TOP prestatie!!

Waarom is het zo belangrijk dat de brancards in de bergen worden afgeleverd? Ter vergelijking: in Nepal sterft jaarlijks 6% van de vrouwen bij de bevalling, in Nederland is dit 0,00006%. Daarnaast sterft 1 op de 24 kinderen in Nepal voor zijn/haar vijfde levensjaar. De oorzaak hiervan komt mede door de slechte infrastructuur in de bergen, waardoor toegang tot medische zorg moeilijk is. Ook toeristen komen regelmatig in de problemen tijdens hun reis in de bergen. De helikopters komen lang niet overal en de kosten voor een vlucht zijn €8.000. Het vervoer gaat nu vaak dubbelgevouwen over een muildier, paard of ezel. Als medische zorg nodig is zal men pas op zijn snelst in drie dagen bij het ziekenhuis aankomen.

            

Een brancard op wielen biedt hier enorme uitkomst. Het veldhospitaal Himalayan Rescue Association in Manang en de lokale bevolking waren dan ook enorm blij, om deze brancard in ontvangst te nemen. In de loop der dagen zijn er nog eens twee brancards afgeleverd en in de toekomst zal er een transportfiets naartoe gaan. Wij zijn erg blij en trots dat ROC TOP Fietstechniek een steentje heeft bij kunnen dragen aan de medische zorg in de Himalaya!

            

Voor de studenten was het een hele indrukwekkende en bijzondere reis. Vooral de cultuurverschillen maakten enorme indruk. Dit heeft de studenten ook aan het denken gezet; “Ik ben anders gaan nadenken over mijn leven hier, ga op tijd naar bed, ben meer dankbaar voor alles wat wij in Nederland hebben en probeer meer rust in mezelf te vinden” aldus Marius. De studenten liepen ook tegen een taalbarrière aan, maar hebben toch een manier gevonden om samen te communiceren. Samen hebben zij iets neergezet voor de lokale bevolking waar levens mee gered kunnen worden.

Hoe nu verder? Om de transportfiets verder te kunnen ontwikkelen is er inmiddels vanuit Nepal een transportfiets geleverd op de Strekkerweg bij de opleiding Fietstechniek. Hier gaat het TOP Fietsteam de fiets verder ontwikkelen. Hoe de ontwikkeling van de transportfiets verder verloopt lees je de volgende keer. Een interview met docent Marc Bemelmans en twee studenten die plaatsgevonden heeft met de Gemeente Amsterdam zal hier ook te zien zijn.

 

Deel deze blogpost