BYOD

Voor je studie bij ROC TOP heb je een laptop nodig, die je dagelijks meeneemt*.
Die laptop schaf je zelf aan, en richt je ook zelf in. Je gebruikt ‘m voor het maken van verslagen en voor e-mailen, maar ook tijdens de lessen en voor zelfstudie.

*Op campus Start (Wibautstraat) en bij de Amsterdamse Plus gebruik je hem alleen thuis, dus kan het ook een vaste computer zijn.


Systeemadvies: aan welke eisen moet de laptop voldoen?

(hier wordt het wel technisch!)

 • Een “middenklasse” model voldoet, je hebt geen zeer krachtige laptop nodig.
 • De CPU is een Intel Core i3, Intel Pentium G/Gold, of AMD Ryzen3, of beter.
 • 4GB RAM geheugen kan, maar we adviseren 8GB RAM.
 • Kies een laptop met SSD opslag, niet met een harde schijf. 128GB SSD opslagruimte is voldoende voor je studie.
 • Een batterijduur van minimaal 5 uur.
 • Kies een laptop met een ingebouwde camera. Deze heb je nodig voor online lessen en overleg.
 • De beste schermgrootte is persoonlijk. Wij raden minimaal 13inch aan.
 • We adviseren Windows 10, omdat we veel met Office365 werken. Maar je kunt ook met een Apple of Chromebook je studie doen. We gebruiken géén onderwijssoftware die uitsluitend onder Windows draait.
 • Let op, Chromebooks zijn relatief voordelige apparaten, en goed bruikbaar, maar kennen beperkingen. Zo zijn goedkope Chromebooks net zo traag en beperkt als goedkope Windows laptops. Verder kun je op een Chromebook geen volledige desktop versies van Microsoft Word, Excel, Powerpoint, etc installeren. Je kunt uiteraard wel de browserversies gebruiken, of de Microsoft Office apps uit de Android Play Store installeren. Maar dan mis je een aantal handige functies.
 • Kies een laptop met goede wifi eigenschappen, met 5Ghz 802.11ac ondersteuning.
 • Een aanraakscherm is niet nodig.

Bovenstaande is ons advies. Neem je een eenvoudiger laptop, dan wordt de kans groot dat je straks tijdens de lessen tegen beperkingen aanloopt.

Tip 1 - Een tablet (iPad of Android) raden we af. Ze zijn te klein, beperkt en traag om de hele dag op te werken.

Tip 2 - Laptops van 2 of 3 jaar oud zijn vaak nog prima te gebruiken, mits ze voldoen aan de systeemeisen. Bedenk dat bij oudere laptops vooral de batterijduur korter is dan bij modernere apparaten, dus moet je vaker opladen.


Software: welke programma's heb ik nodig?

 • Van ROC TOP krijg je een Microsoft Office365 account. Inloggegevens krijg je aan het begin van het studiejaar. Daarmee kun je op je laptop gratis Office applicaties installeren (incl Word, Powerpoint, Outlook, etc), en krijg je gratis 500GB OneDrive online opslagruimte. Je hoeft dus niet zelf Office of online opslagruimte te kopen!
 • Voor je studie gebruik je een Office365 mailbox, OneDrive en Microsoft Teams. Die bedien je probleemloos vanuit je browser, en er zijn ook gratis apps te downloaden (bv. Outlook en OneDrive) om het nog makkelijker te maken.
 • Zorg dat je laptop voorzien is van up-to-date antivirussoftware! Microsoft Defender, dat is ingebouwd in Windows 10, wordt door veel experts als afdoende beschouwd. Let op, ons netwerk kan apparaten weigeren indien die geïnfecteerd zijn met virussen of andere malware. Aanvullende antivirussoftware kun je met korting kopen via SURFspot.nl of Slim.nl. Je kunt daar inloggen met je ROC TOP account, dat je krijgt aan het begin van het studiejaar.


Aanschaf

Je kiest en koopt de laptop zelf, en het apparaat is jouw eigendom. Zeker als je kiest voor een duurdere laptop, adviseren we er aanvullende service en garantie bij te kopen. Winkels bieden diverse mogelijkheden om een laptop op afbetaling te kopen. Let op dat sommige aanbieders een zeer forse opslag rekenen, waardoor je uiteindelijk veel meer betaalt dan de nieuwprijs van de laptop.


Hulp en hulpmiddelen op de campus

Op de campus zijn voldoende lockers om je laptop tijdelijk op te bergen, en oplaadmogelijkheden in de vorm van stopcontacten.

Op de campus is overal voldoende wifibereik en bandbreedte. Aan het begin van het studiejaar krijg je inloggegevens.

Je bent zelf verantwoordelijk voor een goed werkende laptop. ROC TOP heeft geen reparatiedienst of helpdesk voor studentenlaptops.

Dit geldt ook voor diefstal of schade aan jouw laptop: het is jouw eigendom en ROC TOP is niet verzekerd hiervoor. Berg hem dus altijd goed op en neem hem mee naar huis als je niet op de campus bent.


Veel gestelde vragen

Ik kan dat helemaal niet betalen, een laptop. We kunnen nu al amper de eindjes aan elkaar knopen. Wat moet ik nu?

Hierbij geldt hetzelfde als bij andere leermiddelen, zoals boeken of beroepskleding. Er is een intern proces voor aanvraag van ondersteuning, informeer bij de studentexpert via jouw SLB'er. 

Een Kolibrie kan achteruit vliegen
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (tot wel 80 slagen per seconde) in de lucht stil blijven hangen en loodrecht omhoog of naar beneden vliegen. De kolibrie kan als enige vogel ook achteruit vliegen.