BYOD

Voor je studie bij ROC TOP heb je een laptop nodig, die je dagelijks meeneemt.
Deze laptop schaf je zelf aan. En je richt ‘m ook zelf in. Je gebruikt de laptop voor het maken van verslagen en voor het e-mailen, maar ook tijdens de lessen op de campus, voor het deelnemen aan online lessen en voor zelfstudie.

!Op campus Start (Wibautstraat) en bij de Amsterdamse Plus gebruik je hem alleen thuis, dus kan het ook een vaste computer zijn.

Systeemadvies: aan welke eisen moet de laptop voldoen?

(hier wordt het wel technisch!)

 • Een “middenklasse” laptop voldoet, je hebt geen zeer krachtige laptop nodig.
 • De CPU is een AMD Ryzen3, Intel Core i3 of Pentium, of beter.
 • 4GB RAM geheugen kan, maar we adviseren 8GB RAM of meer.
 • Kies een laptop met SSD opslag, niet met een harde schijf. 128GB SSD opslagruimte is voldoende voor je studie.
 • Een batterijduur van minimaal 5 uur.
 • De beste schermgrootte is persoonlijk. Een scherm van 13 of 14 inch vinden veel mensen het beste. Een schermdiagonaal van 11 inch of minder is eigenlijk te klein.
 • We adviseren Windows 10, omdat we veel met Office365 werken. Maar je kunt je studie ook met een Apple computer doen. We gebruiken géén onderwijssoftware die uitsluitend onder Windows draait.
 • Let op: Chromebooks zijn niet toegestaan: ze zijn relatief goedkoop, maar zijn te beperkt.
 • Kies een laptop met goede wifi eigenschappen, met ondersteuning voor 802.11ac (wifi 5).
 • Een aanraakscherm (touch screen) is niet nodig.

Bovenstaande is ons advies. Neem je een eenvoudiger laptop, dan is de kans groot dat je straks tijdens de lessen tegen beperkingen aanloopt.

Tip 1 - Een tablet (iPad of Android) raden we af. Ze zijn te klein, beperkt en te traag om de hele dag op te werken.

Tip 2 - Laptops van 2 of 3 jaar oud zijn vaak nog prima te gebruiken, mits ze voldoen aan de systeemeisen. Bedenk dat bij oudere laptops vooral de batterijduur korter is dan bij nieuwe apparaten. Dus je moet vaker opladen. 

Koptelefoon

Koop bij je laptop ook een koptelefoon of oortjes met microfoon. Tijdens online lessen is dat prettig, maar ook in de klas zul je het af en toe nodig hebben.

Software: welke programma's heb ik nodig?

 • Van ROC TOP krijg je een Microsoft Office365 account. Inloggegevens krijg je vóór het begin van het studiejaar, via je prive emailadres dat je bij je inschrijving hebt opgegeven. Daarmee kun je op je laptop gratis Microsoft Office applicaties installeren (Word, Powerpoint, Outlook, etc), en krijg je gratis 500GB OneDrive online opslagruimte. Je hoeft dus niet zelf Office of online opslagruimte te kopen!
 • Voor je studie gebruik je Microsoft Teams, een Office365 mailbox en OneDrive. Die bedien je probleemloos vanuit je browser, en er zijn ook gratis apps (Outlook, Teams en OneDrive) om het nog makkelijker te maken.
 • Zorg dat je laptop voorzien is van up-to-date antivirussoftware! Microsoft Defender, dat is ingebouwd in Windows 10, is volgens veel experts voldoende. Eventueel kun je aanvullende antivirussoftware met korting kopen via SURFspot.nl of Slim.nl. Je kunt daar inloggen met je ROC TOP account.

Aanschaf, afbetaling of huur?

Je kiest en koopt de laptop zelf, en het apparaat is jouw eigendom. Zeker als je kiest voor een duurdere laptop, adviseren we er aanvullende service en garantie bij te kopen.

Kun je, of wil je niet het hele aankoopbedrag in één keer betalen, dan bieden (web)winkels soms koop-op-afbetaling aan. Je moet dan wel een aanbetaling doen. Ook huren is mogelijk. Je betaalt dan een borg, en er zit een verplichte verzekering bij. Voordeel is, dat je bij schade of diefstal snel een vervangende laptop hebt. En na een verplichte huurperiode van een jaar kun je eventueel het huurcontact opzeggen. Verhuurders bieden vaak ook een helpdesk voor vragen en hulp bij problemen.

Let op dat je bij koop-op-afbetaling en bij huren extra geld betaalt voor rente, risico, verzekering, hulp, etc. Daardoor ben je uiteindelijk 20%-40% meer kwijt dan de nieuwprijs van de laptop.

Voorbeelden van winkels met de mogelijkheid voor afbetaling of huur met speciale service voor studenten, zijn Campusshop.nl, Rentcompany.nl en StudiePC.nl.

Faciliteiten op de campus

Aan het begin van het studiejaar krijg je je inloggegevens.

Op de campussen zijn voldoende lockers om je laptop tijdelijk op te bergen, en oplaadmogelijkheden in de vorm van stopcontacten. Ook is er overal voldoende wifi-bereik en bandbreedte. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor een goed werkende laptop. ROC TOP heeft geen reparatiedienst of helpdesk voor studentenlaptops. 

Dit geldt ook voor diefstal of schade aan jouw laptop: het is jouw eigendom en ROC TOP is niet verzekerd hiervoor. Berg hem dus altijd goed op en neem hem mee naar huis als je niet op de campus bent.

Veel gestelde vragen

Ik kan dat helemaal niet betalen, een laptop. We kunnen nu al amper de eindjes aan elkaar knopen. Wat moet ik nu?

Hierbij geldt hetzelfde als bij andere leermiddelen, zoals boeken of beroepskleding. Er is een intern proces voor aanvraag van ondersteuning, informeer bij de studentexpert via jouw SLB'er. 

Een tandarts heeft de elektrische stoel uitgevonden
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

Hij werd bedacht door de Amerikaanse tandarts Alfred Southwick en in 1889 voor het eerst in gebruik genomen in New York.