Partners

Damen - IPL Advies bv

Wie bent u en wat is uw rol in de organisatie?

Mijn naam is Harco Groen. In het bedrijf ben ik HSEQ manager, wat betekent dat ik leiding geef aan de HSEQ afdeling. HSEQ betekend Safety, Environment and Quality Management en ik zorg dat dat op een bepaalde manier geborgd blijft binnen de organisatie.

Waarom doet u mee aan het civ rif project:  

Er is een enorm tekort in de arbeidsmarkt en wij hebben ook veel verschillende mensen nodig. Wij doen veel evenementen wel zo’n 3 tot 4 keer per maand. Hierbij kan ROC TOP helpen met hun verschillende opleidingen. In onze kantine kunnen ruim 800 mensen eten waardoor wij ook een stukje 'hospitality' binnen ons bedrijf hebben. Vandaar dat we aantal jaar terug hebben gezegd dat we willen aansluiten.

Wat wilt u bereiken met dit project?  

Ten eerste willen we een bedrijf zijn dat open staat naar zijn omgeving. We willen graag wat teruggeven aan de samenleving, dus dat we opleidingsplekken willen faciliteren voor jonge mensen die de opleiding volgen.  

Wat doet u nu al aan duurzaamheid met uw bedrijf?

Wij verbruiken op dit moment 1,2 miljoen kilo afval, waarvan 69% van dit afval wordt gerecycled. Dat betekend dat één derde van het afval gestort word of verbrand. Wij proberen met onze leverancier te bedenken hoe we dat afval kunnen terugbrengen en weer als grondstof gebruiken. Doordat wij functies van schepen verbouwen hoeven schepen niet meer gesloopt te worden. Hiermee wordt er veel energie bespaard. 

Bij Damen Shiprepair komen ook hele grote passagiersschepen. Aan die passagiersschepen worden steeds meer eisen gesteld, zoals uitlaatgassen, uitstoot en waterbehandeling. Wij  proberen onze klanten te helpen met duurzaamheid door die schepen aan de modernste techniek te helpen. Daar zijn wij specialist in. Wij zijn nu bezig om te kijken of we niet een heel groot stopcontact kunnen maken om die schepen op aan te sluiten.

Wat staat er bij u op nummer 1 om te verbeteren binnen uw bedrijf aan duurzaamheid?

De walstroom. Er wordt 15.000 liter per dag aan dieselolie verstookt om alleen maar elektriciteit te krijgen voor een schip. Dat is natuurlijk vreselijk, want je hebt heel veel co2-uitstoot en je hebt ook NOX-uitstoot wat schadelijk is voor de gezondheid. Dus als we die walstroom uitsluiting kunnen verbeteren betekent het dus dat je 15.000 liter per dag niet verstoot en dat is een grote wens van ons. Plus onze buren worden daar heel blij van, want het maakt veel herrie en zeker als het avond is.

Hoe vindt u de samenwerking met ROC TOP?

We hebben al heel veel projecten gedaan, maar de uitdaging is dat ROC TOP een bepaalde hartslag heeft. Jullie zijn 9:30 uur op school, volgen les en na een aantal lessen is het alweer tijd voor jullie om naar huis te gaan. Het werk-leven is net iets anders en het op elkaar afstemmen vraagt ontzettend veel energie. Wij gebruiken het systeem 'hybride modulair' bij het opleiden van onze mensen. We zouden het prettig vinden om bij een ROC TOP bijvoorbeeld dezelfde methodiek toe te passen, want als je die methodiek gaat toepassen kan je ook veel sneller de inhoud van de les aanpassen aan het bedrijfsleven.

Lees meer


Stichting Reis met je Hart - Bewind.info


Wie bent u en wat is uw rol in de organisatie? 

Ik ben Mila. Ik ben oprichter en initiatiefnemer van stichting Reis met je hart.  Ik ben nu directeur van de stichting. Ik heb een team met vrijwilligers en wij verzorgen vakanties of dagjes uit voor gezinnen met name in Nederland die op of onder de armoedegrens leven. Zij hebben het financieel zwaar en zijn vaak een lange tijd niet op vakantie geweest of leuke dingen gedaan. Daarnaast zorg ik voor de financiën en zorgen we voor genoeg sponsoren en partners die ons willen steunen. 

Waarom doet u met uw bedrijf mee aan het CIF project?

Omdat wij het ook belangrijk vinden om een stukje bij te dragen aan de  ontwikkeling van jongeren op gebied van studieWij sluiten goed aan op de opleiding 'Travel and hospitality'. Dus dan is het leuk als de student bij ons stage komt lopen of als wij op school hen iets komen leren. Je krijgt zo bij allebei de organisaties een andere blik hoe het gaat. En daarnaast vind ik het ook belangrijk om bij de jongeren, onze toekomst, een stukje bewustzijn te creëren.  

Wat wilt u met dit bedrijf bereiken met dit project? 

Ja, dat is de ene kant bewustwording creëren en een stukje ontwikkelingen meebrengen. Van 'wat kan je samen bouwen', want ik merk ook al dat jullie wat creatieve ideeën hebben en dat helpt ons ook een stukje verder. Oftewel een win-win situatie! 

Wat doen jullie nu al met duurzaamheid bij uw bedrijf? 

Wij zitten met name in sociale duurzaamheid. Wij zetten ons in voor de mensen in armoede in Nederland en zorgen ervoor dat zij ook een stukje mee kunnen doen in de maatschappij. Dat is het belangrijkste. Daarnaast zijn wij intern ook sociaal duurzaam. Wij geven een kans aan vrijwilligers die buiten de werkmaatschappij staan om een stukje werkervaring op te doen. Wij bieden leerplekken aan. Dus op die manier proberen wij ons steentje bij te dragen. 

Wat staat er nu bij u op nummer 1 om binnen uw bedrijf te verbeteren aan duurzaamheid? 

Moeilijke vraag omdat wij natuurlijk al best wel veel doen. Maar wat mijn persoonlijke uitdaging is.... ik doe dit nu al 7 jaar om toch een stukje te groeien om meer bereik te creëren, want ik blijf anders eebeetje in dezelfde kring. Dus hoe kan ik nu professionaliseren om nog sociaal duurzamer bezig te zijn? Daar ben ik naar op zoek.

Hoe vindt u de samenwerking met ROC TOP? 

Heel fijn en prettig! Het is echt meedenken met elkaar. Je gaat samen op gesprek, denkt samen na over hoe we elkaar kunnen versterken en hoe we elkaar kunnen uitdagen. Vanaf het begin af aan al was ik al zo tevreden! 

Lees meer

Werken bij Pantar


Wat doet Pantar? 

Pantar is een werkgever in Amsterdam voor ongeveer 3000 mensen die zonder ondersteuning niet aan het werk kunnen komen. Door dit werk kunnen we mensen opleiden en ontwikkelen. Op deze manier kunnen de mensen op een bepaald moment weer integreren in de samenleving. Dus Pantar is kort samengevat een leer- en ontwikkelbedrijf. 

Samenwerking Pantar en ROC TOP

De samenwerking tussen Pantar en ROC TOP is sinds 2015. De samenwerking tussen ROC TOP en Pantar bestaat momenteel alleen nog op het ROC TOP op het NDSM terrein. We willen hierin verbreden en meer samenwerkingen aangaan met verschillende vestigingen. Er zijn verschillende soorten afdelingen en groepen binnen Pantar. Wij zijn werkgever van ongeveer 1500 mensen in Amsterdam. 

Werkzaamheden Pantar

Pantar houdt zich bezig met het verschaffen van werk aan mensen die in de normale maatschappij niet slagen. De meeste mensen kunnen nadat ze bij Pantar zijn geweest weer terugkeren in de maatschappij. Ook heeft Pantar speciale programma's voor ex-gedetineerden die weer moeten terugkeren in de samenleving. Kortom, Pantar zorgt ervoor dat mensen die geen normale baan kunnen hebben uiteindelijk toch aan de slag kunnen gaan en een goede dagbesteding hebben.

Lees meer


DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam - NDSM Wharf, Nederland -  www.trivago.nl


Wie hebben we gesproken van Double Tree Hilton?

Wij (studenten van ROC TOP) hebben een gesprek gehad met Manon & Marian van het Double Tree Hilton hotel. Manon is hotelmanager en haar rol in de organisatie is alles overzien in het hotel en het restaurant zoals housekeeping en het hele operationele gebeuren. Marian is verantwoordelijk van personeelszaken. 

Het hotel en CIV

Double Tree Hilton hotel doet mee met CIV omdat ze onderdeel zijn van het NDSM-terrein als bedrijf. Zij werkten al samen met ROC TOP. Ze vinden het belangrijk dat studenten kennismaken met het bedrijfsleven en zo kunnen zien hoe het allemaal werkt. Het is ook fijn dat het dichtbij school is want dan hoeven studenten minder te reizen. Als bedrijf willen ze uiteindelijk een goede samenwerking met ROC TOP bereiken en ook met andere bedrijven op het NDSM terrein 

Voorbeelden duurzaamheid/circulariteit

Ze zijn veel bezig met duurzaamheid. Ze hebben kleine shampoos vervangen door grote dispensers die langer meegaan zodat ze het niet snel hoeven te vervangen. Handzeep op de kamers die gebruikt worden zamelen ze in en doneren ze vervolgens. Ze zijn ook bezig met de bewustwording van duurzaamheid bij de medewerkers op de werkvloer en bij de managers van het hotel door een commissie die ze hebben opgericht. Deze commissie heet 'Green Hornes. Het is een groen team met een aantal mensen uit hun bedrijf uit de hotels die bezig zijn met alles waar ze actief iets kunnen op het gebied van duurzaamheid.  

De samenwerking met ROC TOP vinden ze helemaal TOP! Ze hebben aangegeven dat het hartstikke goed gaat en dat er goede communicatie is. 

Lees meer

 

Noorderlicht, cafe restaurant, Amsterdam – Embrace yourself, embrace the  world

Wat is het Noorderlicht Café? 

Het Noorderlicht is een restaurant op het NDSM terrein. Het doel van het Noorderlicht is om volledig circulair te werken. Ze gebruiken zoveel mogelijk herbruikbare producten in de keuken, maar ook het pand is voor een groot deel opgebouwd uit natuurlijke en hergebruikte materialen. 

Wat is uw belangrijkste doel met uw bedrijf? 

Krijn van Santen is mede-eigenaar van het Noorderlicht Café. Hij heeft een aantal motivatoren. Het belangrijkste is dat hij de wereld een stukje mooier wil achterlaten als dat hij hem ooit gevonden heeft. Dat is voor hem zijn belangrijkste motivator met alles wat hij doet. Met dit bedrijf hebben zij vier pijlers, en alles wat zij doen is gebaseerd op die vier pijlers.  Dat is duurzaamheid op het gebied van cultuur, sociaal, economisch en ecologisch. Alles wat zij doen moet hier tussen passen.  

Hoe gebruiken jullie duurzaamheid in uw bedrijf? 

Duurzaamheid is voor ons niet echt een begrip waar je los mee bezig kunt zijn. Het zit verweven in ons bedrijf. Alles wat wij doen is duurzaam. Alles wat we doen moet gekoppeld aan die vier pijlers en daarmee is het dus duurzaam.  

Wat is de samenwerking tussen jou en ROC TOP? 

ROC TOP leidt de professionals op van de toekomst. Krijn van Santen vindt de dingen die men leert niet altijd even nuttige dingen en probeert mensen meer te leren door hen het te laten ‘doen’. En hij denkt dat als je samen met docenten verschillende dingen aanleert bij de stagiaires er veel uit kan komen. Hij vindt ook dat 90 % van de stagiaires geen noodzakelijke dingen leert en dat het goedkope arbeidskrachten zijn. Dit is bij hem niet het geval. Als de stagiair laat zien dat hij ambitie heeft en dingen wil leren dan mag  met hem meelopen en zo de stagiair mee  kan kijken met het grotere werk. Als de stagiair dat niet wil kan hij ook bij de afwas worden gezet! 

Lees meer

Mannen hebben het vaker koud dan vrouwen
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Behalve dat het heel romatisch is om te zeggen dat je het koud hebt, is het ook wetenschappelijk bewezen dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen. Bij vrouwen vloeit er minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen.