Kick-off doorstroomprogramma “Meer talent naar de Pabo” een feit

02 okt 2017 / 08:25

 

Na maanden van voorbereiding, werving en intake is op donderdag 31 augustus via een eerste introductiebijeenkomst het doorstroomprogramma “Meer talent naar de pabo” van start gegaan. Een eerste groep van 12 mbo-studenten neemt deel met als doel straks zonder problemen aan de slag te kunnen op het hbo en uiteindelijk als leerkracht voor de klas te kunnen staan.Het programma is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool iPabo, ROC van Amsterdam en ROC TOP met als doel de doorstroom tussen mbo en hbo te verbeteren. Studenten volgen een half jaar lang 3 dagen in de week les op zowel de Hogeschool van Amsterdam als de Hogeschool iPabo en lopen 1 dag per week stage in het basisonderwijs. 

Vanwege een dreigend lerarentekort worden mbo-studenten van niet-verwante opleidingen gemotiveerd om na te denken over een toekomst in het onderwijs. Het schakel- of doorstroomprogramma “Meer talent naar de pabo” zorgt voor een goede toeleiding naar de toelatingstoets van de pabo’s die sinds 2013 wordt afgenomen. Voor de studenten van de opleiding Onderwijsassistent is dit programma een mooi vangnet wanneer zij deze toets niet halen. Zo krijgen zij alsnog de mogelijkheid om middels dit programma door te stromen met als extra voordeel dat zij zich kunnen oriënteren op de Pabo van de HvA en de Hogeschool iPabo. Studenten van andere niveau 4-opleidingen kunnen ook naar de Pabo maar zijn vaak (nog) minder voorbereid op de toelatingstoets. Dit terwijl ze vaak juist met hun achtergrond in techniek, sport of bijvoorbeeld dienstverlening echt iets kunnen toevoegen. “Meer talent naar de pabo” is daarom voor alle mbo-studenten niveau 4, mits je bij ROC van Amsterdam of ROC TOP je diploma hebt behaald.

 

Hierdoor nemen er, naast studenten van de opleiding Onderwijsassistent, ook studenten van de opleidingen Leisure & Hospitality, Sport, Handel en Jeugdzorg deel aan de kick-off van dit programma. Een hele gemengde groep studenten die allemaal hebben besloten hun loopbaan om te buigen naar het onderwijs. Zoals Demi Kieft, die nu haar droom alsnog kan nastreven: “Ik ben begonnen met de opleiding Leisure en Hospitality executive, maar ik wist vanaf kleins af aan dat ik later voor de klas wilde staan. De toelatingstoetsen leken voor mij onmogelijk, maar door het schakelprogramma kan ik de toetsen gemakkelijk halen.”

Wil je mee over dit programma weten? Kijk dan op www.leerverder.nl  of neem contact op met Marian van der Sluijs via paboschakelprogramma@rocva.nl

Deel dit artikel