Mbo’ers enthousiast voor ouderenzorg

28 sep 2017 / 07:49
Niet 20 maar 60 eerstejaarsstudenten starten op 26 september 2017 met een werkleer overeenkomst bij Amstelring,  in samenwerking met ROC TOP, die opleidt tot Verzorgende IG 3. Een stijging van 300% ten opzichte van 2016. ‘MBO-ers zijn de vaste kern van de ouderenzorg sector en we zijn er trots op dat zoveel meer jonge mensen bij ons dit mooie vak willen leren’, aldus Eric Hisgen, bestuursvoorzitter Amstelring. 
In het schooljaar 2016-2017 begeleidde Amstelring 438 BOL-stagiaires, 140 HBO-V-stagiaires en had 89 BBL-ers in dienst. Daarnaast studeerden er 19 eigen medewerkers voor het HBO-V niveau 5 diploma. ‘Daarmee mag Amstelring zich een van de grootste ouderenzorg opleiders in de regio groot Amsterdam noemen’.

Amstelring verdrievoudigt aantal opleidingsplaatsen Verzorgende niveau 3

Op 26 september 2017 starten 60 eerstejaars leerlingen met een werkleer overeenkomst hun 3-jarige ROC TOP opleiding tot Verzorgende IG 3 bij Amstelring. Tijdens de opleiding worden lessen op school afgewisseld met werk. Daardoor kan het geleerde direct in de praktijk worden gebracht, onder toeziend oog van een Amstelring-medewerker. Eric Hisgen, bestuursvoorzitter Amstelring: ‘In de zomer werd Amstelring overstelpt met aanmeldingen voor de BOL-opleiding Verzorgende. Dat hadden we al lang niet meer zo meegemaakt. We moesten zelfs 30 mensen teleurstellen.’

Bottleneck

Eric Hisgen: ‘Blijkbaar is er een ommezwaai gaande in Nederland. Niet alleen de HBO-V’s maar ook de MBO-opleidingen kregen dit schooljaar meer aanmeldingen. Het is aan de zorgorganisaties om voor al deze leerlingen en stagiaires een ervaringsplaats te creëren. En dat is nog een hele uitdaging, want elke leerling en elke stagiaire moet persoonlijk begeleid worden door iemand die daartoe bevoegd is. En die er tijd voor heeft. Vooral dat laatste is de bottleneck. We hebben net als alle zorgorganisaties veel openstaande vacatures, dus het is krap op de werkvloer. Daarom kunnen we gewoonweg niet plots nog meer nieuwe leerlingen en stagiaires opvangen. Een 300 procent stijging is voor nu het maximum.’

Opleiding MBO-Verzorgende populair

Amstelring begeleidde in het schooljaar 2016-2017 438 BOL-stagiaires, 140 HBO-V-stagiaires en had 89 BBL-ers in dienst. Er studeerden 19 eigen medewerkers voor het HBO-V niveau 5 diploma. Ook studenten van andere opleiding vonden een ervaringsplaats bij Amstelring, zoals huisartsen in opleiding (HAIOS), artsen in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (AIOS), fysiotherapeuten, ergotherapeuten en medewerkers maatschappelijke zorg.

Benieuwd naar het fragment?

Deel dit artikel