Meest gestelde vragen en antwoorden

ROC TOP volgt de richtlijnen van het RIVM. Kijk voor de meest actuele informatie rondom COVID-19 op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

Hoe informeert ROC TOP haar studenten en medewerkers?   

Zodra er nieuwe informatie is informeren we jou daarover via onze website roctop.nl/coronavirus. Daarbij gebruiken we ook het intranet (voor medewerkers), studentenmail en Trajectplanner. Houd de kanalen goed in de gaten.   

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen? 

  • Was je handen regelmatig met water en zeep 

  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. 

  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. 

  • Schud geen handen. 

  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. 

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.  

Wat zijn de ziekteverschijnselen van COVID-19? 

De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn koorts (38 graden of hoger), droge hoest, moeheid, ophoesten slijm en benauwdheid. Soms zijn de klachten zo erg dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij ongeveer 5% van de patiënten is de ziekte fataal. 

De meeste mensen (80%) hebben verkoudheidsklachten zoals een neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, spierpijn lichte hoest en verhoging. Sommige mensen kunnen (tijdelijk) minder ruiken en proeven. Dit komt overigens ook wel voor bij andere verkoudheidsvirussen. Ook heeft een enkele patiënt met COVID-19 last van diarree. 

Ik ben bang dat ik besmet ben. Wat moet ik doen?

Voor al je vragen over je gezondheid verwijzen we je naar de informatie van het RIVM en de rijksoverheid.

Moet ik een medische test te ondergaan?

Nee, als een vermoeden bestaat dat je met het virus bent besmet, dan is het ROC TOP op grond van de privacywet AVG niet toegestaan om je te verplichten je medisch te laten testen.

Wanneer wordt iemand getest op COVID-19? 

Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Ga alleen naar buiten voor de test. Blijf verder thuis tot je de uitslag van de test hebt.

Een afspraak voor een coronatest kan je op 2 manieren maken:

  • Online: ga naar coronatest.nl. Houd je DigiD (Digitale Identiteit) bij de hand.
  • Telefonisch: bel 0800-1202. Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur

Wanneer moet ik de huisarts bellen? 

Je belt de huisarts als je zieker wordt, of als je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel de huisarts. 

Kan ik ziek worden van het nieuwe coronavirus als ik ergens spullen of oppervlakken aanraak of vastpak? 

De kans is klein dat je ziek wordt als je bijvoorbeeld in een winkel of bij iemand op bezoek spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt. Door niet met je met de handen in het gezicht te komen en regelmatig goed de handen te wassen voorkom je dat je ziek wordt. Was meteen je handen na het aanraken van oppervlakken of spullen van iemand die (mogelijk) COVID-19 heeft. 

Ik heb nog een vraag, met wie kan ik contact opnemen?  

We begrijpen dat je mogelijk nog steeds vragen hebt. Mocht je willen bellen met een medewerker van ROC TOP, dan kun je als student of als ouder/verzorger contact opnemen met de ROC TOP Taskforce coronavirus, via telefoonnummer: 06-11582512. 

De hoogste golf ooit gemeten kwam 40 meter boven de zeespiegel uit
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

De hoogste tsunami ooit geregistreerd kwam 64 m boven de zeespiegel uit. Hij trof in 1737 het schiereiland Kamtsjatka aan de oostkust van Siberië