Begeleider specifieke doelgroepen

Crebonummer 25476
Niveau 3
Richting Zorg & Welzijn
Regio amsterdam
Start datum
Locatie
Duur opleiding
Leerweg
Sep 2018
3 jaar
bol

Als begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je cliënten van alle leeftijden met (chronische) ziekten zoals psychiatrische en psycho-geriatrische stoornissen. Je begeleidt groepen en zorgt voor een vertrouwde en veilige leefomgeving en een zinvolle dagbesteding. Je draagt bij aan het herstel, zelfstandig functioneren en de zelfredzaamheid van de cliënt. Dit doe je door goed te kijken naar de achtergrond van de cliënten, te luisteren naar hun verhaal en daar op in te springen. Maar ook door te ondersteunen bij het vinden van een geschikte woonruimte of de dagelijkse activiteiten en bezigheden te begeleiden.

begeleider specifieke doelgroepen

Iets voor jou?

  • Je bent sociaal en staat sterk in je schoenen
  • Je vindt het leuk om met mensen te werken en voor ze te zorgen
  • Je toont initiatief en hebt inlevingsvermogen
  • Je bent zelfstandig en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je vindt het niet erg om je handen uit de mouwen te steken
  • Je hebt geen 9-tot-5 mentaliteit

De opleiding

In de maatschappelijke zorg bied je zorg en begeleiding aan mensen die, door een combinatie van psychische en andere problemen, niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Deze kwetsbare mensen, zoals verstandelijk gehandicapten, ouderen of mensen met psychische problemen, ondersteun je met persoonlijke en huishoudelijke zorg. Je werkt bij de mensen thuis, of in een (crisis)opvangcentrum, woonvoorziening of tehuis.

Het eerste jaar is een gemeenschappelijk basisjaar maatschappelijke zorg. Je doet allerlei kennis op en oefent met communicatieve en organisatorische vaardigheden die je nodig hebt om een beroep uit te kunnen oefenen. Het tweede en derde jaar richt je je helemaal op het uitstroomprofiel van jouw keuze.

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!

Duur opleiding

  • 3 jaar

Jouw carrière

Je kunt aan de slag in de maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheidszorg of ouderenzorg.

Jouw vooropleiding

  • Minimaal een diploma vmbo kader
  • Overgangsbewijs naar 4 havo/ vwo
  • Minimaal een diploma mbo niveau 2

Toelating en aanmelding

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor de kennismakingsactiviteiten. Dit zijn bij ROC TOP de Talentscan en het persoonlijke kennismakingsgesprek.  Check dus de vooropleidingseisen voordat je je aanmeldt! Let op: een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is nodig, om stage te kunnen lopen. Meer informatie over toelating en aanmelding?

Kans op werk

Verder leren?