Begeleider specifieke doelgroepen

Crebonummer 25476
Niveau 3
Regio amsterdam
Start datum
Locatie
Duur opleiding
Leerweg
Aug 2019
3 jaar
bol

Als begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je cliënten van alle leeftijden met (chronische) ziekten zoals psychiatrische en psychogeriatrische stoornissen. Je begeleidt groepen en zorgt voor een vertrouwde en veilige leefomgeving en een zinvolle dagbesteding. 

Je draagt bij aan het herstel, zelfstandig functioneren en de zelfredzaamheid van de cliënt. Dit doe je door goed te kijken naar de achtergrond van de cliënten, te luisteren naar hun verhaal en daarop in te springen. Of door te ondersteunen bij het vinden van een geschikte woonruimte of de dagelijkse activiteiten en bezigheden te begeleiden. Je leert de lichamelijke, psychische en sociale problemen kennen van verschillende doelgroepen en ook hoe je als begeleider zelfstandig te werk gaat.

begeleider specifieke doelgroepen

Iets voor jou?

  • Je bent sociaal en staat sterk in je schoenen
  • Je vindt het leuk om met mensen te werken en hen te ondersteunen
  • Je bent geïnteresseerd in het gedrag van mensen en hebt geen 9-tot-5 mentaliteit
  • Je toont initiatief en hebt inlevingsvermogen
  • Je bent zelfstandig en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

De opleiding

In de maatschappelijke zorg bied je zorg en begeleiding aan mensen die – door (een combinatie van) lichamelijke, psychische of sociale problemen – niet in staat zijn volledig voor zichzelf te zorgen. Deze kwetsbare mensen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, ouderen of mensen met psychische problemen, ondersteun je bij het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid. Je werkt bij de mensen thuis, of in een (crisis)opvangcentrum, woonvoorziening, dagcentrum of tehuis.

Het eerste jaar is een gemeenschappelijk basisjaar maatschappelijke zorg. Je doet allerlei kennis op en oefent met communicatieve en organisatorische vaardigheden die je nodig hebt om het beroep te kunnen uitoefenen. Het tweede en derde jaar richt je je helemaal
op het uitstroomprofiel van jouw keuze.

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!

Duur opleiding

  • 3 jaar

Jouw carrière

Je gaat aan de slag in de gehandicaptenzorg. Binnen een organisatie of instelling of ambulant bij de mensen thuis.

Jouw vooropleiding

  • Minimaal een diploma vmbo kader
  • Overgangsbewijs naar 4 havo/ vwo
  • Minimaal een diploma mbo niveau 2

Toelating en aanmelding

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit.

LET OP! Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is nodig, om stage te kunnen lopen. Meer informatie over toelating en aanmelding?

Kans op werk

Verder leren?

BENIEUWD WAT JE NOG MEER KUNT LEREN?

Vind de opleiding die bij je past