Fietstechnicus

Crebonummer 23105
Niveau 2
Richting Fietstechniek
Regio amsterdam
Start datum
Locatie
Duur opleiding
Leerweg
Mar / Apr / May / Jun / Jul / Aug 2019
2 jaar
bbl

Je hebt twee rechterhanden, sleutelt met plezier en houdt van techniek? Dat komt goed uit! Amsterdam zit te springen om goede fietsenmakers. Zeker als ze op de hoogte zijn van de nieuwste, technische hoogstandjes. 

Als fietstechnicus voer je onderhoudswerkzaamheden uit bij een fiets en verhelp je gebreken. Tegenwoordig zijn er steeds meer fietsen met een elektromotor of met een andere motor. Je maakt kennis met dit soort fietsen en leert bij problemen diagnoses stellen. Bij ingewikkelde situaties word je ondersteund door een ervaren collega of een leidinggevende. 

Maar ook leer je andere taken uitvoeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de afhandeling van garantie en verzekering. Of  ook ondersteuning bieden in de verkoop van fietsonderdelen, accessoires en mensen te woord staan die een klacht hebben.

fietstechniek

Iets voor jou?

  • Je werkt graag met je handen
  • Je bent technisch en houdt van sleutelen, maar je bent ook geïnteresseerd in de theorie achter de techniek
  • Je kunt zowel zelfstandig als samenwerken
  • Je bent klantgericht

De opleiding

Dit is een BBL opleiding. En er is een constante instroom. Je kunt dus ieder moment van het jaar starten.

Als BBL-student leer je vooral op je werkplek. In de praktijk leer je verschillende soorten tweewielers – van gewone stadsfietsen tot racefietsen – te repareren en onderhouden. Je leert de techniek en theorie om problemen op te lossen, onderdelen te monteren en nieuwe fietsen klaar te maken voor aflevering. Ook maak je kennis met het onderhoud en reparatie van elektrische fietsen. Tijdens je schooldag krijg je vakken als Nederlands, rekenen en maatschappelijke vorming.

Leerwerkbedrijf
Voor je start heb je een werkplek nodig bij een leerbedrijf met een Innovam erkende leermeester. Kun je zo snel geen werkplek vinden? Wij helpen je graag. Inmiddels hebben we een netwerk van leerbedrijven opgebouwd en hebben we zelf ook een eigen leerbedrijf. Je kunt dit overleggen met de docent van de opleiding. Vergeet je cv niet!

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!

Samenwerking

De opleiding Fietstechniek werkt samen als leerwerkbedrijf en Werk&Reïntegratie als doorstroom naar Fietstechniek opleiding op niveau 1 en 2.

Jouw carrière

Als fietstechnicus kun je aan de slag bij bijna alle tweewielerbedrijven. Denk aan fietsenmakers, fietsenstallingen, verkoop- en verhuurbedrijven. Je zult vooral in de werkplaats werken, maar zal soms ook klanten te woord moeten staan.

Jouw vooropleiding

  • Minimaal vmbo basis
  • Minimaal mbo niveau 1

Toelating en aanmelding

Een BBL opleiding is een combinatie van werkend leren en een opleiding binnen een bedrijf. Het onderwijsprogramma van een BBL opleiding bestaat per jaar uit minimaal 200 uur begeleide onderwijstijd (een dag per week naar school) en (minimaal) 620 uur werkuren. Wat je op een ROC TOP opleiding leert, pas je toe in de praktijk en wat je in de praktijk gedaan hebt, bespreek je op school. Je krijgt opdrachten in echte werksituaties waarbij praktijkgerichte werkzaamheden centraal staan. Hierdoor leer je vakkennis en vaardigheden.

Om een BBL opleiding te kunnen volgen, moet je een (leer)arbeidsovereenkomst hebben bij een (SBB) erkend leerbedrijf. Je vindt deze bedrijven op de site van het SBB (s-bb.nl). Heb je een stagebedrijf dat nog niet erkend is, dan kan deze op de site van s-bb een erkenning aanvragen.

  • Deze BBL-opleiding kun je ook starten als je 16 jaar of ouder bent of wanneer je geen afgeronde vooropleiding hebt
  • Naast het kennismakingsgesprek maakt proef sleutelen onderdeel uit van de kennismaking

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit. Meer informatie?

Kans op werk of een leerbaan?

Verder leren?

CONTACT

Maarten Walet

Contactpersoon Fietstechniek

Telefoon:
06-52517616

BENIEUWD WAT JE NOG MEER KUNT LEREN?

Vind de opleiding die bij je past