Mbo-verpleegkundige

Crebonummer 25480
Niveau 4
Richting Zorg
Regio amsterdam
Start datum
Locatie
Duur opleiding
Leerweg
Aug 2020
2.5 - 4 jaar
bbl
Aug 2020
4 jaar
bol

Als mbo-verpleegkundige ben je flexibel en merk je verandering in zorgvragen op. Je kunt je goed inleven in de zorgvrager (patiënt of cliënt) en bent sociaal. Je bent ondernemend, zelfstandig, creatief, daadkrachtig en je toont initiatief. Op de werkvloer kan het er soms hectisch aan toe gaan. Zorgvragers vragen hulp, hun familieleden om een bloemenvaas, collega’s om ondersteuning en artsen om informatie over de zorgvrager. Je vindt het leuk om je handen uit de mouwen te steken en voor iedereen klaar te staan. Ook in alle hectiek lever jij goede zorg!

mboverpleegkundige

Specialiseren

Bij ROC TOP kun je je binnen de opleiding Mbo-verpleegkundige specialiseren in vier richtingen.

Als mbo-verpleegkundige Verpleeg- of verzorgingstehuis of thuiszorg (VVT) bied je zorg in een vertrouwelijke sfeer. Je krijgt te maken met kortdurende en langdurige zorgverleningssituaties. De gezondheidstoestand van de zorgvrager kan snel veranderen, waarbij je de juiste zorgverleners moet inschakelen. Hierbij bouw je een relatie en vertrouwensband op met de zorgvrager en de naastbetrokkenen (partner, familie en vrienden). De zorg is ondersteunend en je stimuleert de zelf- en samenredzaamheid van de zorgvrager.

Werk je in de Gehandicaptenzorg (GHZ), dan ben je gericht op het aangaan van een langdurige zorgrelatie met zorgvragers, bij de mensen thuis of in een instelling of speciale woonvorm. Het gaat hier om zorgvragers met een verstandelijke beperking en/of zorgvragers met een lichamelijke beperking en/of zintuigelijke beperking. Je bevordert de ontwikkeling en eigen regie van de zorgvragers en biedt alleen de zorg die noodzakelijk is. Hierbij is de bereikbaar- en de benaderbaarheid van de zorggever en zorgvrager aan de hand van digitale middelen van belang.

Als mbo-verpleegkundige in het Ziekenhuis (ZH) heb je vaak maar een korte tijd om met zorgvragers een relatie op te bouwen. Daarnaast kan de gezondheidstoestand snel veranderen. Dit betekent dat je voldoende kennis en vaardigheden moet hebben om passende zorg te bieden. Dagelijks kom je voor dilemma’s te staan. Bij je besluit houd je altijd rekening met de visie en regels van de organisatie en relevante wetgeving.

In de Geestelijke gezondheidzorg (GGZ) bouw je een vertrouwensband op met de zorgvrager. Door toenemende complexiteit van ziektebeelden bij cliënten, worden opnames in GGZ-instellingen zwaarder. Of je nu klinisch (in een kliniek) of ambulant (buiten een kliniek) werkt. Je moet zorg en begeleiding kunnen bieden aan zorgvragers met psychosociale, psychiatrische stoornissen of verslaving. Goede communicatie en samenwerking met de betrokkenen is een belangrijk onderdeel in het herstelproces van deze zorgvrager.

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!

Iets voor jou?

 • Je bent stressbestendig en flexibel
 • Je kunt secuur en hygiënisch werken
 • Je gaat zorgvuldig om met gevoelige informatie
 • Je bent ondernemend, daadkrachtig en zelfstandig
 • Je kunt goed luisteren en organiseren

De opleiding

Je leert alles over wassen en aankleden en hulp bij het eten, drinken en het uitdelen van de medicijnen. Als verpleegkundige leer je ook mensen te injecteren, wonden te verzorgen en infusen te controleren. Daarnaast leer je goed luisteren, plannen, organiseren, samenwerken en overleggen. Je bent de oren en ogen van de arts. Gedurende je stage breng je alles direct in de praktijk.

Duur opleiding

De opleiding duurt 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding is een versneld traject van 3 jaar mogelijk.

Kans op werk en/ of een leerbaan

Jouw vooropleiding

Voor de BOL-opleiding geldt het volgende:

 • Minimaal een diploma vmbo kader
 • Overgangsbewijs naar 4 havo/ vwo
 • Minimaal een diploma mbo niveau 2

Voor de BBL-opleiding geldt het volgende:

 • Je minimale leeftijd is 18 jaar
 • De vooropleiding voldoet aan wettelijke vooropleidingseisen, bij voorkeur met zorgprofiel
 • Afhankelijk van je vooropleiding, kun je een de opleiding in 2,5 of 3 jaar afronden (dit geldt voor de februari instroom)
 • Je hebt een praktijkovereenkomst (stageplek), dit is een arbeidsovereenkomst/contract voor minimaal 620 uur per schooljaar bij een SBB erkend leerbedrijf (dit is een contract vanaf de start van de opleiding van minimaal 16 uur om de praktijkuren te kunnen realiseren óf een contract van minimaal 24 uur om de praktijkuren én de lesdag te kunnen realiseren.).

Met de volgende diploma’s kom je in aanmerking voor een versneld traject (geldt zowel bij BOL als BBL):

 •  SW/PW – niveau 3/4
 • MMZ – niveau 3/4
 • MGZ – niveau 3/4
 • Verzorgende-IG – niveau 3
 • SPH en MWD

Toelating en aanmelding

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit. Meer informatie?

Verder leren?

 • Hbo-Gezondheidszorg
 • Hbo-Verpleegkunde

BENIEUWD WAT JE NOG MEER KUNT LEREN?

Vind de opleiding die bij je past