Pedagogisch medewerker kinderopvang

Crebonummer 25486
Niveau 3
Regio amsterdam
Start datum
Locatie
Duur opleiding
Leerweg
Aug 2019
3 jaar
bol
Aug 2019
3 jaar
bbl

Als pedagogisch medewerker creëer je een veilige, vertrouwde omgeving voor kinderen waarbinnen je interactievaardigheden (vaardigheden voor omgang met kinderen) toepast. Je zorgt voor een balans tussen rust en structuur enerzijds en uitdaging, activiteiten en (vrij) spel anderzijds. Om de taal-/denkontwikkeling van de kinderen te stimuleren, maak je voortdurend gebruik van taal. Het werk dat je doet is vooral uitvoerend.

pedagogisch medewerker kinderopvang

Iets voor jou?

 • Je vindt het leuk om met kinderen te werken, te plannen en organiseren
 • Kinderen voelen zich bij jou op hun gemak
 • Je bent geduldig en initiatiefrijk
 • Je bent sociaal, flexibel en zelfstandig

Jouw carrière

Je komt te werken met kinderen van 0 tot 14 jaar op kinderdagverblijven, de voor-, tussen en naschoolse opvang, bij peuterspeelzalen, voorschool, de brede school en in integrale kindcentra.

De opleiding

Pedagogisch werk is de overkoepelende term voor de opleidingen waarmee je straks met kinderen kunt gaan werken. Of dit nu in een school is, op een kinderdagverblijf, voorschool, peuterspeelzaal, een buiten- of naschoolse opvang.

Het eerste jaar van deze opleiding is een gezamenlijk basisjaar voor beide niveaus. In dit jaar oriënteer je je op jouw toekomstige beroep. Je werkt aan je basisvaardigheden, zoals interactie en organisatorische vaardigheden, ontwikkelingspsychologie en pedagogiek.
Vanaf de eerste dag van je opleiding werk je aan opdrachten die je vervolgens in de praktijk mag uitvoeren, zoals spelvormen met basisschoolkinderen. Zo wordt wat je doet gelijk tastbaar.

Aan het eind van het eerste jaar bepaal je, samen met je studieloopbaanbegeleider, welk uitstroomprofiel het best bij jou past.

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!

Duur opleiding

 • BOL-opleiding: 3 jaar

Jouw vooropleiding

Voor de BOL-opleiding geldt het volgende:

 • Minimaal een diploma vmbo kader
 • Overgangsbewijs naar 4 havo/ vwo
 • Minimaal een diploma mbo niveau 2

Voor de BBL-opleiding geldt het volgende:

 • Je minimale leeftijd is 18 jaar
 • De vooropleiding voldoet aan wettelijke vooropleidingseisen, bij voorkeur met zorgprofiel
 • Je hebt een praktijkovereenkomst (stageplek), dit is een arbeidsovereenkomst/contract voor minimaal 620 uur per schooljaar bij een SBB erkend leerbedrijf (dit is een contract vanaf de start van de opleiding van minimaal 16 uur om de praktijkuren te kunnen realiseren óf een contract van minimaal 24 uur om de praktijkuren én de lesdag te kunnen realiseren.)

Toelating en aanmelding

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit.

LET OP! Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is nodig, om stage te kunnen lopen. Meer informatie?

Kans op werk

Verder leren?

BENIEUWD WAT JE NOG MEER KUNT LEREN?

Vind de opleiding die bij je past