De begeleider gehandicaptenzorg biedt zorg en ondersteuning aan cliënten van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Je hebt hierbij aandacht voor meerdere problemen. Je richt je, afhankelijk van de ernst van de handicap, op het versterken van de zelfredzaamheid en kracht van de cliënt. Je houdt hierbij oog voor de kwaliteit van leven en het voorkomen van ongemak van de cliënt. Je doet uitvoerend werk. Dit kan zowel verzorgend als ondersteunend en/of begeleidend zijn. Je weet hoe je om kunt gaan met gevoelens en emoties en je kan je eigen grenzen aangeven. Je leert de lichamelijke, psychische en sociale problemen kennen van verschillende doelgroepen, maar ook hoe je als begeleider zelfstandig te werk gaat.
Je gaat aan de slag als groepsleider, persoonlijk begeleider, woon- of activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg.
In de maatschappelijke zorg bied je zorg en begeleiding aan mensen die – door (een combinatie van) lichamelijke, psychische of sociale problemen – niet in staat zijn volledig voor zichzelf te zorgen. Deze kwetsbare mensen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, ouderen of mensen met psychische problemen, ondersteun je bij het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid. Je werkt bij de mensen thuis, of in een (crisis)opvangcentrum, woonvoorziening, dagcentrum of tehuis.
Het eerste jaar is een gemeenschappelijk basisjaar maatschappelijke zorg. Je doet allerlei kennis op en oefent met communicatieve en organisatorische vaardigheden die je nodig hebt om het beroep te kunnen uitoefenen. Het tweede en derde jaar richt je je helemaal
op het uitstroomprofiel van jouw keuze.
Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!
Jouw vooropleiding
Toelating en aanmelding
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit.
LET OP! Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is nodig, om stage te kunnen lopen. Meer informatie over toelating en aanmelding?