Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Crebonummer 25478
Niveau 4
Regio amsterdam
Start datum
Locatie
Duur opleiding
Leerweg
Aug 2019
3 jaar
bol

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je cliënten van alle leeftijden met meervoudige problemen, waaronder psychiatrische en gedragsproblemen. De cliënten hebben (tijdelijk of langdurig)
ondersteuning nodig bij de dagelijkse bezigheden en/of het functioneren in de samenleving. Je leert hoe je – via een vertrouwde, veilige en stimulerende leefomgeving en een zinvolle dagbesteding – de zelfredzaamheid
en kracht van de cliënt versterkt, op het gebied van wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Dat kan in een instelling zijn, maar steeds vaker is dit thuis bij cliënten. Je kijkt naar iemands situatie, luistert naar hun verhaal en speelt daarop in. Daarom leer je alles over de voorzieningen en mogelijkheden van mensen met meervoudige problemen. Maar je leert ook je werkzaamheden af te stemmen met nieuwe collega’s, stagiaires en vrijwilligers en hen te begeleiden.

persoonlijk belegeider specifieke doelgroepen

Iets voor jou?

 • Je bent sociaal en staat sterk in je schoenen
 • Je vindt het leuk om met mensen te werken en hen te ondersteunen
 • Je bent geïnteresseerd in het gedrag van mensen en hebt geen 9-tot-5 mentaliteit
 • Je toont initiatief en hebt inlevingsvermogen
 • Je bent zelfstandig en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Jouw carrière

Je gaat aan de slag als groepsleider, persoonlijk begeleider, woon- of activiteitenbegeleider. Je kunt werken in de daklozen- of verslavingszorg, een asielzoekerscentrum, de dagbesteding voor voormalige psychiatrische patiënten en in de ouderenzorg.

De opleiding

In de maatschappelijke zorg bied je zorg en begeleiding aan mensen die – door (een combinatie van) lichamelijke, psychische of sociale problemen – niet in staat zijn volledig voor zichzelf te zorgen. Deze kwetsbare mensen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, ouderen of mensen met psychische problemen, ondersteun je bij het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid. Je werkt bij de mensen thuis, of in een (crisis)opvangcentrum, woonvoorziening, dagcentrum of tehuis.

Het eerste jaar is een gemeenschappelijk basisjaar maatschappelijke zorg. Je doet allerlei kennis op en oefent met communicatieve en organisatorische vaardigheden die je nodig hebt om het beroep te kunnen uitoefenen. Het tweede en derde jaar richt je je helemaal
op het uitstroomprofiel van jouw keuze.

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!

Duur opleiding

 • 3 jaar

Jouw vooropleiding

 • Minimaal een diploma vmbo kader
 • Overgangsbewijs naar 4 havo/ vwo
 • Minimaal een diploma mbo niveau 2

Toelating en aanmelding

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit.

LET OP! Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is nodig, om stage te kunnen lopen. Meer informatie over toelating en aanmelding?

Kans op werk

Verder leren?

 • Hbo Culturele en Maatschappelijke Vorming
 • Hbo Pedagogiek
 • Hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening
 • Hbo Sociaal Juridische Dienstverlening

BENIEUWD WAT JE NOG MEER KUNT LEREN?

Vind de opleiding die bij je past