Verzorgende-IG

Crebonummer 25491
Niveau 3
Richting Zorg & Welzijn
Regio amsterdam
Start datum
Locatie
Duur opleiding
Leerweg
Sep 2018
3 jaar
bol
Sep 2018
3 jaar
bbl

Ouderen, mensen met een (chronische) ziekte en mensen met een lichamelijke beperking hebben vaak hulp nodig bij de huishouding en hun persoonlijke verzorging. Dat doe jij, als verzorgende-IG ( Individuele Gezondheidszorg) in de kraamzorg, de ouderenzorg, bij zorginstellingen en de thuiszorg of in de gehandicaptenzorg. Je bent flexibel en merkt verandering in zorgvragen op. Je kunt je goed inleven in de zorgvrager (patiënt of cliënt) en bent sociaal. Je denkt mee, hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en je komt je afspraken na.

Je helpt de zorgvrager met het wassen en aankleden en ook door boodschappen te halen, te koken en de was te doen. Je werkt samen met verschillende disciplines zoals artsen en verpleegkundigen. Je houdt in je werkzaamheden rekening met de wensen en gewoonten, normen en waarden, seksuele voorkeur, de culturele achtergrond en de levensbeschouwing van de zorgvragers.

Tijdens de opleiding leer je zelfstandig huishoudelijk werk te doen en zorgvragers te helpen bij het wassen en aankleden. Daarnaast leer je luisteren, plannen, overleggen en samenwerken met behulp van praktijkvoorbeelden. Gedurende je stage breng je alles direct in de praktijk.

verzorgendeig

Uitstroomprofielen

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). Check ze!

Iets voor jou?

 • Je bent behulpzaam, betrokken, kunt goed luisteren
 • Mensen voelen zich bij jou op hun gemak
 • Je bent stressbestendig en geduldig
 • Je bent flexibel, hebt geen 9 tot 5 instelling
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen

Duur opleiding

 • De gehele opleiding duurt 3 jaar

Jouw vooropleiding

Voor zowel de BOL als de BBL opleiding geldt het volgende:

 • Minimaal een diploma vmbo kader
 • Overgangsbewijs naar 4 havo/ vwo
 • Minimaal een diploma mbo niveau 2

Toelating en aanmelding

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor de kennismakingsactiviteiten. Dit zijn bij ROC TOP de Talentscan en het persoonlijke kennismakingsgesprek. Wil je een BBL-opleiding volgen? Dan is een praktijkovereenkomst (stageplek) noodzakelijk, dit is een arbeidsovereenkomst/contract voor minimaal 640 uur per lesjaar bij een S-BB erkend leerbedrijf (dit is een contract vanaf start van de opleiding van minimaal 16 uur om de praktijkuren te kunnen realiseren óf een contract van minimaal 24 uur om de praktijkuren én de lesdag te kunnen realiseren. Meer informatie?

Kans op werk en/ of een leerbaan

Verder leren?

 • Mbo-Verpleegkundige – niveau 4
 • Doktersassistent – niveau 4