Amsterdams initiatief tegen tekort aan doktersassistentes

ROHA EN ROC TOP bundelen krachten en starten een versneld leer-werktraject.

ROC TOP biedt per maart aanstaande een versnelde opleiding tot doktersassistent aan. Dit in nauwe samenwerking met ROHA (Regionale Organisatie Huisartsen Amsterdam). Het doel van dit initiatief is om de instroom van toekomstige doktersassistenten te vergroten, en daarmee het dreigend tekort in deze beroepsgroep tegen te gaan.

,,ROC TOP is trots op deze samenwerking”, aldus Pien van Langen (directeur Health & Sport ROC TOP). ,, Als opleider in Amsterdam zien wij dit dreigende tekort natuurlijk ook. We hopen dan ook met dit versnelde traject een positief impuls te geven aan deze belangrijke beroepsgroep. We kunnen dit ook goed, zo wordt onze opleiding Doktersassistent al jaren als een van de beste beoordeeld.

Tekort aan assistentes vormt een ernstig probleem

Naast de meer bekende sectoren, zoals onderwijs en verpleging, klinkt nu ook in deze beroepsgroep (doktersassistenten) de noodklok steeds luider. Het SIGRA (arbeidsmarkt rapportage) voorspelde al in 2018 tekorten van 100 tot maximaal 150 doktersassistenten in 2021. ,,De ontwikkeling is zorgelijk”, geeft Karin ter Borg aan (programmaleider training en arbeidsmarkt ROHA). Ter Borg vervolgt: ,,Als wij niets doen dan komen huisartspraktijken in Amsterdam in ernstige problemen, zonder doktersassistent geen praktijk. Een noodgreep voor de instroom van talent is keihard nodig. Wij zijn enorm blij dat we met dit initiatief, samen met ROC TOP, kunnen denken in oplossingen”.

Gelijk een baan, binnen anderhalf jaar een diploma

De versnelde opleiding wordt aangeboden in BBL-vorm (Beroepsbegeleidende Leerweg). Dit wil zeggen dat studenten leren in combinatie met werken. Uniek aan dit traject is dat de aankomende studenten bij aanvang van hun studie gelijk een baan aangeboden krijgen. In een tijdsperiode van anderhalf jaar gaan studenten afgewisseld naar de opleiding, of naar hun werkplek binnen een van de bij ROHA aangesloten huisartspraktijken. Een intern bureau bij ROHA matcht de studenten aan een geschikte leer-werkplek. Dit is gunstig voor kandidaat-studenten, zij hoeven niet zelf op zoek. Al in maart aanstaande start de eerste groep studenten.

 

Voor wie geschikt?

ROC TOP en ROHA verwachten een intensief opleidingstraject. Het zal niet voor iedereen geschikt zijn. Beide organisaties denken dat dit het best past bij kandidaten die al ervaring hebben in de zorg (werkervaring of via een mbo-3 diploma Verzorgende-IG).

Over ROC TOP

ROC TOP is kleinschalig, gepersonaliseerd en praktijkgericht middelbaar beroepsonderwijs wat tot stand komt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. We verzorgen regulier middelbaar beroepsonderwijs met BOL en BBL-opleidingen op alle niveaus: entree, niveau 2, 3 en 4. ROC TOP heeft 4 campussen in Amsterdam, met meer dan 50 verschillende opleidingen, voor ruim 4000 studenten. 

Over ROHA

ROHA is de grootste zorggroep van Amsterdamse huisartsen. Binnen ROHA werken 200 huisartsen uit de regio Amsterdam samen. Ze leveren de zorg aan circa 360.000 patiënten. ROHA staat voor: Regionale Organisatie Huisartsen Amsterdam. ROHA is opgericht in 2007. ROHA maakt in het kader van de ketenzorg afspraken met zorgverzekeraars om de zorg rondom chronische patiënten te organiseren. 

Meer informatie

Persvragen: Marleen Kerssemakers (woordvoerder ROC TOP), m.kerssemakers@roctop.nl, tel: 06 525 176 74.

Over de opleiding: Maaike Sajet-Zwolsman, Coördinator/docent/stagebegeleider opleiding doktersassistent, email: m.sajet@roctop.nl, tel: 06-25755725.

Over de leer- werkplek: Karin ter Borg, programmaleider arbeidsmarkt ROHA email: kterborg@rohamsterdam.nl, tel: 0624867698. Werkd

Naar buiten gaan met nat haar maakt je ziek
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Er is geen verband tussen naar buiten gaan met nat haar en ziek worden. Je zal misschien wat meer kou voelen, maar je wordt er niet verkouden van. Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, niet door temperatuur.