Begeleiding kwetsbare jongeren @ROC TOP en Damen Shiprepair

Maandag nam demissionair minister Ingrid van Engelshoven de handreiking ‘Samen werk maken van de arbeidsmarktroute entree’ van SBB, online in ontvangst. De handreiking benadrukt de waarde van integrale samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven, zorg en gemeente bij het begeleiden van mbo-studenten naar werk. ROC TOP en Damen Shiprepair in Amsterdam is een goed voorbeeld van een dergelijke samenwerking waar studenten worden opgeleid naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt.

Bericht: Ingrid van Engelshoven ontvangt eerste exemplaar handreiking arbeidsmarktroute entreestudenten

Samenwerking ROC TOP en Damen Shiprepair

Een techniekcarrousel. Daarmee begeleiden ROC TOP en Damen Shiprepair op het NDSM-terrein in Amsterdam entreestudenten naar een kansrijke toekomst in de scheepsbouw. Een voorbeeld van goede samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven voor beginnende vakmensen die de arbeidsmarkt zo hard nodig heeft.

Voor jongeren zonder vooropleiding biedt het mbo de entreeopleiding. Het doel is dat deze jongeren doorstromen naar niveau 2 van het mbo of goed voorbereid zijn op een baan. De opleiding bereidt studenten voor op een functie als assistent en duurt één jaar.

Voor een aantal jongeren is uitstroom naar de arbeidsmarkt de meest passende route. Die uitstroom wordt een succes als alle partijen, van onderwijs en bedrijfsleven tot overheden en zorgorganisaties met elkaar zorgen voor een leeromgeving die de student nodig heeft.

Ontdekken, meedraaien en aan de slag

In 2019 startten ROC TOP en Damen Shiprepair samen met een aantal andere bedrijven dit modulaire onderwijsprogramma voor entreestudenten.

De studenten besteden eerst drie tot zes maanden aan het aanleren van een beroepshouding en het oriënteren op de mogelijkheden. Wie verder wil in de techniek haalt vervolgens een VCA-veiligheidscertificaat. Tot slot start het programma met drie fases: ontdekken, meedraaien en aan de slag.

Stap voor stap leren hoe het moet

Jongens en meisjes die nog nooit met ijzer hebben gewerkt leren binnen een paar weken lassen”, vertelt Harco Groen van Damen Shiprepair. “Samen met een ervaren collega gaat de student aan de slag. Eerst door zelf te proberen en dan stap voor stap leren hoe het moet.

Medewerkers vinden het leuk om hun kennis over te dragen en ook de studenten zijn enthousiast. “Ze leren in de praktijk wat van er van ze wordt verwacht. Zo raken de studenten gemotiveerd en zijn ze echt met hun toekomst bezig. De start met kleine modules geeft ook zelfvertrouwen.”

Voor veel studenten maakt de aanpak het behalen van een mbo-diploma ineens tóch haalbaar. Harco zorgt bovendien dat iedereen zich blijft ontwikkelen. Zo leert de student bijvoorbeeld ook voorsorteren en op termijn pijpfitten. “Dat maakt iemand breder inzetbaar en beter voorbereid op de toekomst.”

Justin Schild
Justin Schild

Een goede voorbereiding is alles.

Een goede voorbereiding is alles. Justin Schild, programmamanager bij ROC TOP: “Het helpt als studenten voor ze beginnen precies weten wat ze te wachten staat. Bij de eerste kennismaking bleken de overall en helm die ze moesten dragen bijvoorbeeld een breekpunt. Nu ze worden voorbereid gaat dat prima.”

Justin vindt het belangrijk dat de praktijkopleiders goed worden ondersteund in het omgaan met de entreestudenten. “We maken met plezier gebruik van de diverse scholingsmogelijkheden die SBB aanbiedt voor praktijkopleiders, zoals de basisworkshop en webinars.”

Meer informatie

Meer informatie over samenwerken:

Justin Schild:

M: 06-19009809

E: J.Schild@roctop.nl


Het hoogste gebouw van Nederland staat in Madurodam
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Het hoogste gebouw in Nederland is de Maastoren, en die staat niet in het miniatuurpark Madurodam.