Blog 1: Fietstechniek op reis naar Nepal

Na maanden voorbereiden was het op 16 februari j.l. eindelijk zover: de opleiding Fietstechniek op reis naar Nepal. Even niet meer op het netvlies waarom er een groep van studenten en docenten naar Nepal is vertrokken? Dat kun je hier nalezen! Graag houden we je hier op de hoogte door middel van deze blog.

Na een voorspoedige reis vanaf Amsterdam Schiphol naar Nepal (India) Tribhuvan is het team aangekomen in de hoofdstad van Nepal; Kathmandu. Kathmandu (ongeveer 4,5 keer kleiner dan Amsterdam) heeft bijna 1 miljoen inwoners. De stad kent een hele andere infrastructuur dan wij gewend zijn. Dit samen zorgt bij de studenten voor behoorlijk wat verbazing. Op de weg die zij elke ochtend en middag fietsen van het hotel naar de fabriek en terug, komen ze de vreemdste dingen tegen: met vier personen op een motorfiets rijden, dieren zoals kippen, koeien en honden die op de weg lopen en de rotonde zowel links als rechts nemen is geen uitzondering.

De stad is gelegen in een vallei op 1350 meter boven zeeniveau. Dit zorgt ervoor dat het team goed moet acclimatiseren. Het team gaat later deze reis richting Chame (zie planning) om brancards af te leveren in een bergdorp op 3735 meter boven zeeniveau. Om tijdens deze reis hoogteziekte te voorkomen kunnen de studenten en docenten in de eerste week wennen aan de hoogte.

Het team doet het erg goed! 
Het tijdsverschil zorgt voor vermoeidheid, maar het hotel waar ze in bijkomen bevalt prima. Op de werkplaats is in de eerste dagen al hard gewerkt. Op dag drie was er geen stroom of gas, maar dan wordt er gezocht naar een andere oplossing. De fabriek is erg blij met de kennis en input van het team en de eerste producten zijn hier al uit voortgekomen. De studenten hebben mooie sterke wielen gemaakt voor de fietsen en de eerste fietsen zijn gemonteerd. 

Een leuk weetje
De studenten vlechten een wiel in de helft van de tijd van de Nepalezen, nog even oefenen dus voor de locals!

Film uit Nepal

Een tandarts heeft de elektrische stoel uitgevonden
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

Hij werd bedacht door de Amerikaanse tandarts Alfred Southwick en in 1889 voor het eerst in gebruik genomen in New York.