ROC TOP en Amstelring doorbreken impasse personeelstekort Zorg

Zorg Experience geeft kickstart aan toestroom van goed opgeleid personeel

Sinds enkele weken is Amsterdam een initiatief rijker dat de strijd aangaat tegen de tekorten in de zorg. Het gaat om de Zorg Experience, een initiatief van Mbo-opleider ROC TOP en zorginstelling Amstelring. De Zorg Experience is een intensief studieprogramma waarbij studenten enerzijds ontdekken (is de zorg iets voor mij?) en anderzijds versnellen (binnen 2,5 jaar een Mbo-diploma niveau 4).  Met het initiatief hopen ROC TOP en Amstelring een kickstart te geven aan de toestroom van goed geschoold zorgpersoneel. De eerste 24 studenten zijn inmiddels gestart bij Vreugdehof, een van de woonzorglocaties van Amstelring.

Ontdekken

De Zorg Experience is geschikt voor zij-instromers, mensen die een carrière in de zorg ambiëren en zich willen laten omscholen. Studenten hebben vaak al een diploma op zak (in een ander vakgebied) en/of beschikken over een hoop waardevolle werkervaring. In een leertraject van acht weken werken studenten aan basisvaardigheden zoals verzorging en communicatie. Ook leert men omgaan met hulpmiddelen in de werkomgeving zoals zorginnovaties. In deze periode krijgen studenten een goed beeld of de zorg bij hen past. Tegelijkertijd ronden studenten in deze periode een intensief REN-programma af (Rekenen, Engels en Nederlands). Na acht weken volgen examens waarin het basisniveau zorg- en het benodigde REN-niveau getoetst wordt.

Student en docent Zorg Experience, fotograaf Marco Hietberg
Student en docent Zorg Experience, fotograaf Marco Hietberg

Ik ben trots op de Zorg Experience. Er wordt een muur doorbroken ten bate van een broodnodige versnelling voor meer mensen op de werkvloer. Studenten leren beter in het hart van de praktijk en zijn daardoor sneller op niveau, bij een diploma en op de werkvloer. Gezien alle tekorten in de zorg, een winst voor iedereen. ”- aldus Dianne Boone, ROC TOP projectleider van de Zorg Experience.

Versnellen

Als examens succesvol zijn doorlopen en men nog steeds zorgambities heeft, kunnen studenten starten aan een 2,5-jarige opleiding Verpleegkunde niveau 4 (BBL). Dit betekent een winst van anderhalf jaar ten opzichte van de reguliere mbo-opleiding Verpleegkunde (vier jaar). De verkorte opleiding, waar REN-vakken geen onderdeel van zijn, is volledig hybride en praktijkgericht. Dit wil zeggen dat alle lessen daadwerkelijk op de werkvloer zelf gegeven worden. Dus geen les meer in een lokaal maar rechtstreeks in het hart waar het gebeurt: de zorglocatie zelf. Na afloop van de tweejarige opleiding krijgen studenten een baan aangeboden bij Amstelring.

De groep studenten is divers qua leeftijd en achtergrond. Ze komen uit verschillende sectoren zoals het bedrijfsleven, de kunst- en cultuursector, de modewereld en de horeca. Zij leren niet alleen van ons maar wij ook van hen. De kennis en vaardigheden die ze meenemen uit hun vorige loopbaan geeft een sterke impuls aan de kwaliteit van onze zorgverlening”, - aldus Stephanie Boot (Praktijkadviseur opleidingen Vreugdehof).

Les Zorg Experience, fotograaf Marco Hietberg
Les Zorg Experience, fotograaf Marco Hietberg

Over Amstelring

Amstelring is een innoverende organisatie die zich richt op verpleeghuiszorg, wijkverpleging, dagbesteding en thuisbegeleiding in de regio Amsterdam, Amstelland en Meerlanden. Circa 4000 medewerkers bieden liefdevolle zorg en ondersteuning aan ruim 2000 bewoners in de 22 locaties en 3000 cliënten die thuis wonen.

Over ROC TOP

ROC TOP is kleinschalig, gepersonaliseerd en praktijkgericht middelbaar beroepsonderwijs wat tot stand komt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. ROC TOP heeft 4 campussen in Amsterdam, met meer dan 50 verschillende opleidingen, voor ruim 4000 studenten.

Voor meer informatie

Amstelring

E: communicatie@amstelring.nl

ROC TOP

Marleen Kerssemakers, M: 06 525 176 74, E: m.kerssemakers@roctop.nl

Het hoogste gebouw van Nederland staat in Madurodam
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Het hoogste gebouw in Nederland is de Maastoren, en die staat niet in het miniatuurpark Madurodam.