ROC TOP maakt samen met Nepalese bergbewoners transportfietsen

Een team van twee docenten en vijf studenten van de ROC TOP opleiding Fietstechniek in Amsterdam, vertrekt op 16 februari naar Nepal. Ter plaatse gaat het team, samen met de lokale bevolking tien transportfietsen (portalbikes) maken. In 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving. Hulpinstanties hadden enorme moeite om de berggebieden te bereiken, vanwege de smalle wegen.

De lokale bevolking ervaart dit nog steeds als een probleem, omdat eerste levensbehoeften zoals water, voedsel en medische hulpmiddelen moeilijk te vervoeren zijn. De ROC TOP opleiding Fietstechniek werkt samen met Portalbikes, een lokale organisatie aan deze uitdaging in de berggebieden van Nepal. Er worden speciale transportfietsen geproduceerd met een verlengde bagagedrager, die maximaal 100 kilo kunnen dragen. De fietsen worden geschonken aan de lokale bevolking.

De reis
Het ROC TOP team start in Kathmandu, met als doel het overdragen en uitwisselen van kennis en expertise aan de lokale bevolking, waardoor ze samen leren de fietsen af te monteren en deze te onderhouden. “We zullen in de eerste week direct met de productie beginnen”, aldus ROC TOP opleidingscoördinator en initiator Marc Bemelmans. “Daarna gaan we verschillende dorpen bezoeken, waar de fietsen ingezet gaan worden en vooral werken aan de juiste overdracht van kennis, de bewoners zullen het zelf op moeten pakken”.

Naast dat ROC TOP iets voor de bevolking kan betekenen, is de reis ook erg leerzaam voor de mbo-studenten. Zo leren zij met minimale producten en middelen een fiets te bouwen, samen te werken en zien zij hoe belangrijk een fiets kan zijn in een ontwikkelingsland.Het hoogste gebouw van Nederland staat in Madurodam
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Het hoogste gebouw in Nederland is de Maastoren, en die staat niet in het miniatuurpark Madurodam.