Start nieuwbouw NDSM ROC TOP

23 jun 2015 / 10:17

Vandaag beklonken ontwikkelaar Amsterdam Waterfront, huurder onderwijsinstelling ROC TOP en de gemeente Amsterdam de officiële start bouw van het nieuwe schoolgebouw. Hiermee wordt de eerste nieuwe maatschappelijke en woonfunctie op de NDSM-werf gerealiseerd.

011_1e paal Nieuw Dok-ROC TOP_17juni2015_E_v_Eis

v.l.n.r.

R. Nijenhuis, onderwijsmanager locatie Ms. Oslofjordweg ROC TOP
I. van der Linden, voorzitter College van Bestuur ROC TOP
R. Vooren, projectmanager NDSM-werf namens Gemeente Amsterdam Gebiedsontwikkeling
C. van Berkum, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Noord
E. de Weijer, directeur planontwikkeling BIESTERBOS namens Amsterdam Waterfront

NieuwDok, zoals dit nieuwe onderwijs- en wooncluster zal heten, bestaat uit totaal 20.000 m² BVO, verdeeld over 7 lagen. Vanaf medio 2016 zullen honderden leerlingen en studenten in dit gebouw kennis opdoen, samenwerken en wonen. De locatie is direct naast het imposante Kraanspoor, het gebouw Number One (o.a. Hema en VNU Vacature Media) en de huidige tijdelijke locatie van ROC TOP gelegen. Het gebouw kent een duidelijke architectonische tweedeling met in de eerste 2 lagen het ROC TOP en in de bovengelegen 5 lagen de studentenwoningen in diverse indelingen en afmetingen. Het geheel wordt voorzien van een binnentuin.

NDSM

In de gebiedsvisie van de NDSM-werf hebben gemeente en Amsterdam Waterfront altijd de wens gehad maatschappelijke functies te huisvesten en wonen te mengen met andere functies. Vanuit de gemeente is een sterke behoefte aan het faciliteren van maatschappelijke en onderwijsfuncties zoals een ROC in de stad. Bovendien is er in Amsterdam een grote vraag naar passende en kwalitatieve studentenhuisvesting. De realisatie van NieuwDok voorziet in deze behoeften en is daarmee een welkome ontwikkeling, met een toegevoegde waarde voor zowel de stad als de NDSM-werf met haar kenmerkende dynamiek en uitgesproken identiteit.

ROC TOP

ROC TOP is een onderwijsinstelling die jongeren uitdagend kleinschalig en kleinscholig mbo-onderwijs op meerdere locaties in Amsterdam en in Almere biedt. Een van de speerpunten is om ook in een opkomend stadsdeel als Noord met een divers opleidingsaanbod aanwezig te zijn. Dit jaar eindigde ROC TOP in de Keuzegids mbo 2015 op een vierde plek en is daarmee de best presterende mbo van de Randstad. Daarnaast kregen twee opleidingen het predicaat ‘Topopleiding’. De ROC TOP onderscheidt zich door de persoonlijke aandacht die aan de circa 5.000 studenten wordt gegeven. Het streven is om in het nieuwe schooljaar van 2016-2017 de deuren te kunnen openen op de nieuwe locatie.

Amsterdam Waterfront

Het westelijk deel van de NDSM-werf, waar NieuwDok is gelegen, wordt ontwikkeld door Amsterdam Waterfront, een consortium van BIESTERBOS, RV Projectontwikkeling en Het Fort Onroerend Goed. De totale herontwikkeling van de NDSM-werf omvat circa 440.000 m² gemengd programma, bestaande uit o.a. wonen, werken, retail, horeca, cultuur, leisure, maatschappelijke voorzieningen en parkeren. De eerstvolgende ontwikkeling bestaat uit een woonprogramma (koop en huur), gemengd met retail, horeca en parkeren.

Deel dit artikel