Aanmelden

Wat leuk dat je interesse hebt in een opleiding bij ROC TOP! Sinds schooljaar 2018-2019 geldt de wet Toelatingsrecht. Maar wat betekent dit voor jou?
Iedereen is van harte welkom bij ROC TOP. Belangrijk is dat jij je voor 1 mei aanmeldt, dan heb je recht op toelating op de opleiding van jouw keuze. Na 1 mei aanmelden kan nog steeds, alleen vervalt jouw recht op toelating. Jouw vooropleiding bepaalt op welk niveau je je kunt inschrijven. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Check hieronder het aanmeld- en toelatingsproces van ROC TOP.

Stap 1: Oriëntatie en bezoek Open Huis

Je staat voor een belangrijke beslissing: je studiekeuze! Dat kan best stressvol zijn. ROC TOP helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Oriënteer je daarom goed, voordat je je aanmeldt voor een mbo-opleiding. Wij organiseren  diverse activiteiten en Online Open Huizen voor jou en jouw ouders/verzorgers. Naast de voorlichtingen, rondleidingen en gesprekken met studenten en docenten geven wij je ook graag studieadvies. Zie de agenda voor actuele activiteiten.

Stap 2: Niet vergeten! Check de toelatingseisen van de opleiding van jouw keuze

Klik hier voor de pagina met de algemene toelatingseisen. Daarnaast vind je op iedere opleidingspagina de informatie die voor jouw specifieke opleiding van toepassing is, om de opleiding succesvol af te ronden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), om stage te kunnen lopen. En bij een BBL-opleiding, aan het hebben van een werkplek. De Sportacademie en opleiding Beveiliging hebben aanvullende eisen op toelating. Voor de Sportacademie is dit de Sporttest. Voor Beveiliging onderga je een politiescreening en moet je van onbesproken gedrag zijn. Check dus de vooropleidingseisen en de opleidingsinformatie voordat je je aanmeldt!

Let op! De opleiding Sport & Bewegen heeft aanvullende toelatingseisen (o.a. een sporttest). Lees hierover meer op de opleidingspagina’s van Sport & Bewegen.

Stap 3: Meld je aan bij ROC TOP!
Je hebt een studiekeuze gemaakt? Dan is het nu tijd om je online aan te melden.

Wil je weten hoe het centraal aanmelden gaat? Bekijk dan onderstaand filmpje!


Wet toelatingsrecht

Meld jij je aan voor 1 mei en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan heb jij recht op toelating op de opleiding van jouw keuze. Je wordt vervolgens nog wel verwacht op de kennismakingsactiviteiten (zie stap 4). Hiervoor word je persoonlijk uitgenodigd. Na je aanmelding ontvang je een bericht via de mail dat je aanmelding door ROC TOP succesvol ontvangen is. LET OP: je kunt je ook na 1 mei aanmelden voor een mbo-opleiding bij ROC TOP.

Zie ook het volgende filmpje:


Stap 4: Kennismakingsactiviteiten
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een telefonische kennismaking. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kunnen we je niet uitnodigen op de campus. Dit kennismakingsgesprek is een manier om jouw interesses en wensen beter in kaart te krijgen. De opleiding Sport & Bewegen heeft extra toelatingsactiviteit, namelijk de sporttest. Er is een alternatief voor de sporttest. 

Een kennismakingsgesprek
Per mail of telefoon word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. We praten o.a. over je motivaties, waar je krachten liggen en welke verwachtingen je hebt van de opleiding. Hieronder volgt in het kort de procedure na jouw aanmelding:

  • Binnen 3 werkdagen wordt er telefonisch contact met jou opgenomen door de intaker;
  • Voldoe je aan alle toelatingseisen? Dan wordt je direct geplaatst en ontvang je een plaatsingsbrief (voor de Sportacademie opleidingen gelden aanvullende eisen);
  • Voldoe je niet aan de toelatingseisen of zijn er vragen? Dan wordt dit telefonisch met je besproken. In sommige gevallen zetten we de  talentscan in.

Talentscan en Sporttest voor de opleiding Sport & Bewegen

Voor de opleiding Sport & Bewegen geldt het volgende: de volgorde van plaatsing gebeurt op basis van aanmelddatum én volledige afronding van het kennismakingsproces. Dit proces bestaat uit een check vooropleidingseisen, talentscan, kennismakingsgesprek en een sporttest/sportmedische keuring. Verder is een zwemdiploma vereist (of bereidheid deze te halen). De sporttest kan nu niet afgenomen worden. Er wordt naar alternatieven gekeken. 

Stap 5: Recht op studiekeuze advies
Meld jij je voor 1 mei aan, dan heb je recht op studiekeuzeadvies. Onze kennismakingsactiviteiten zijn zo ingericht, dat wij je altijd direct een persoonlijk advies geven. Wij vinden het belangrijk om met jou te praten over de gekozen studie en eventuele mogelijkheden. En helpen je dus ook graag verder om op de juiste plek terecht te komen. Mocht een studie toch niet helemaal bij je passen, dan kunnen wij je zowel intern als extern doorverwijzen. Het is aan jou natuurlijk om de definitieve keuze te maken!

Stap 6: Plaatsing en Onderwijsovereenkomst
Tussen jouw digitale aanmelding en kennismakingsgesprek zit maximaal vier weken (excl. schoolvakanties). Uiterlijk twee weken na je kennismakingsgesprek ontvang je een bevestiging van jouw plaatsing bij ROC TOP, ofwel een plaatsingsbesluit.

Let op: de doorlooptijd wijkt af bij de opleiding Sport en Bewegen. Dit heeft te maken met de Sporttest, je wordt hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.
Per post ontvang je een Onderwijsovereenkomst (OOK*). Deze moet getekend worden en met de juiste documenten z.s.m. teruggestuurd worden. Zodra de OOK bij ROC TOP binnen is, ben jij verzekerd van een plek bij ROC TOP.
*Let op, de OOK kan eenzijdig door ROC TOP opgezegd worden, als niet voldaan wordt aan de vooropleidingseis: (v)mbo-diploma behaald.

Stap 7: TOP welkomdag!
Nadat je je diploma hebt behaald, word je uitgenodigd voor een introductiedag met je nieuwe opleiding en studiegenoten. Deze vindt plaats in de week van 11 juli. Op deze dag maak je kennis met je mentor, toekomstige studiegenoten en de campus. En, heel belangrijk, dan neem jij de laatste benodigde documenten mee om je plek bij ROC TOP definitief te maken!

Bovenstaande informatie geldt voor het studiejaar 2021-2022. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door ROC TOP vastgestelde regelingen.

Op jouw campus ben je omringd door vakgenoten Welke opleiding je ook kiest. Door onze campussen weet je zeker dat je altijd omringd bent door studenten binnen hetzelfde vakgebied. Benieuwd hoe een campus er van binnen uitziet?
In India zeggen ze ja door hun hoofd van links naar rechts te bewegen