MBO-niveaus, BOL/BBL, stages

ROC TOP biedt uitdagend kleinschalig Mbo-onderwijs dat studenten goed voorbereidt op het bedrijfsleven of een vervolgstudie.

Mbo op jouw niveau

Er zijn vier niveaus waarop je een Mbo-opleiding kunt volgen. Elk niveau bepaalt grotendeels wat voor soort werk je straks gaat doen en de duur van de opleiding.

Niveau 1 – Assistent opleiding
Je doet eenvoudig uitvoerend werk.
Duur 6 maanden – 1 jaar.

Niveau 2 – Basisberoepsopleiding
Je houdt je bezig met uitvoerend werk.
Duur 2 – 3 jaar.

Niveau 3 – Vakopleiding
Je werkt zelfstandig.
Duur 2 – 3 jaar.

Niveau 4 – Middenkaderopleiding
Je werkt zelfstandig en bent daarbij breed inzetbaar.
Duur 3 – 4 jaar.

BOL of BBL?

Het Mbo biedt een breed aanbod van opleidingen op verschillende niveaus. Afhankelijk van vooropleiding, leeftijd, ervaring en interesse is er voor elke student een passende opleiding.

 Er zijn twee varianten binnen het Mbo:

 Een BOL-opleiding = Een Beroepsopleidende leerweg, wat betekent: 

  • Je leert vooral op school en loopt daarnaast een aantal stages.

Een BBL-opleiding = een Beroepsbegeleidende leerweg, wat betekent:

  • Je werkt bij een leerbedrijf en gaat voor de theorie regelmatig naar school. Voor de BBL is het nodig dat je een praktijkovereenkomst hebt met een erkend leerbedrijf.

Stage lopen

BPV staat voor ‘beroepspraktijkvorming’ oftewel: stage lopen. Afhankelijk van je opleiding, leerjaar en niveau loop je één tot vier dagen per week stage zodat je het beroepenveld goed leert kennen en je dat wat je op school leert, direct in de praktijk kunt brengen. Naast je stage ga je ook op excursie en nodigen we professionals uit het bedrijfsleven als gastdocent op school uit.


Naar buiten gaan met nat haar maakt je ziek
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Er is geen verband tussen naar buiten gaan met nat haar en ziek worden. Je zal misschien wat meer kou voelen, maar je wordt er niet verkouden van. Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, niet door temperatuur.