M-jaar: mind the gap

Wil je graag naar het mbo maar weet je nog niet welke opleiding je wil doen? Wil je eerst onderzoeken wat er echt bij je past voordat je je keuze maakt? Dan past M-jaar, mind the gap, misschien bij je.

Leren van inspirerende vakmensen

Tijdens M-jaar maak je uitgebreid kennis met beroepen en vervolgopleidingen. Je gaat zelf op zoek naar een betaalde stage bij een organisatie die je interessant vindt. Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en je organiseert ook zelf bezoeken bij bedrijven waar je een kijkje in de keuken wil nemen. Denk aan de organisaties in de zorg, techniek, onderwijs, sport, horeca, wetgeving en handhaving, natuur, bouw... Niets is te gek of te ingewikkeld.

Je ontmoet inspirerende mensen: van ondernemers die zelf een eigen zaak hebben opgebouwd tot mensen die een carrière-switch hebben gemaakt, van technici tot mensen die anderen helpen om hun leven op de rit te krijgen.


De huidige M-jaar studenten zijn op werkbezoek geweest bij AT5 en RTV-NH, hebben rondgekeken in de radio- en tv studio’s en in de regieruimte, en zijn nog even op de radio geweest (live!). Ze kregen een mediatraining en hebben geoefend met het geven van interviews.


Spaans, tekenen en ontwerpen, filosofie

Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je ook andere vakken. De M-jaar studenten van dit jaar hebben bijvoorbeeld gezamenlijk gekozen om Spaans te leren. Op het programma staan ook proeflessen filosofie en creatieve lessen zoals tekenen en ontwerpen. Je krijgt les in praktische ICT vaardigheden zoals het schrijven van een correcte e-mail en een excelsheet maken. Je leert presentaties maken en natuurlijk ook zelf presenteren. We werken in de lessen zoveel volgens de principes van lean werken (oog voor detail, verspilling tegengaan en voortdurend leren).

Naar het buitenland: zelf organiseren

Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling: wat past bij me, hoe maak ik de juiste keuzes? Je leert goede vragen te stellen en kritisch denken. Ook ga je oefenen met netwerken.

We helpen je in het ontwikkelen van je lifeskills, dus je krijgt een cursus EHBO, een sollicitatietraining door een professional van een detacheringsbureau. Je leert je eigen zorgverzekering afsluiten en belastingaangifte doen.

En je maakt een buitenlandreis, die je zelf organiseert. Je krijgt een budget, je kiest zelf de bestemming en doet de planning en organisatie van de reis.

M-jaar, en dan?

Aan het einde van het M-jaar heb je genoeg kennis en vaardigheden om een keuze te maken voor je vervolgopleiding. En je bezit skills for life: een stevige start voor je verdere loopbaan.

De lessen zijn op mbo niveau 3/4. Bij een succesvolle afronding van M-jaar krijg je je startkwalificatie: een mbo diploma niveau 2.

Past M-jaar bij jou?

M-jaar is geschikt voor gemotiveerde studenten die eigen verantwoordelijkheid nemen, die aan de slag willen en bereid zijn om iets uit te proberen om erachter te komen waar hun passie ligt. Klinkt dit goed?

We verwachten eigen verantwoordelijkheid en inzet. Dat betekent op tijd zijn, aanwezig zijn, meedoen, proactief zijn en nieuwe dingen willen proberen. De keuze voor M-jaar is geen vrijblijvende keuze.

Tijdens M-jaar krijg je de kans om met inspirerende mensen te praten en op plekken te komen waar je normaal niet zo snel komt. Je kunt gedeeltelijk zelf bepalen wat je wil leren en hoe je dat wil doen.

Aanmelden voor M-jaar

We ontvangen graag je motivatie voor M-jaar via e-mail. Denk bij je motivatie in ieder geval aan waarom je M-jaar wil doen en waarom het bij je past. En alles wat je verder nog kwijt wil. Je kunt bijvoorbeeld een blog of video maken, een mail schrijven of met een prezi aan de slag.

Praktische informatie

Meer achtergrondinformatie over M-jaar? Lees hier verder.

Opleidingen bij deze richting
0 MBO-opleiding(en)
Bekijk alle opleidingen
Het menselijk skelet blijft groeien tot je 35 jaar bent