M-jaar: mind the gap

Wil je graag naar het mbo maar weet je nog niet welke opleiding je wil doen? Wil je eerst onderzoeken wat er echt bij je past voordat je je keuze maakt? Dan past M-jaar, mind the gap, misschien bij je.

Tijdens M-jaar maak je uitgebreid kennis met beroepen en vervolgopleidingen. Je gaat zelf op zoek naar een betaalde stage bij een organisatie die je interessant vindt. Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en je organiseert ook zelf bezoeken bij bedrijven waar je een kijkje in de keuken wil nemen. Denk aan de organisaties in de zorg, techniek, onderwijs, sport, horeca, wetgeving en handhaving, natuur, bouw... Niets is te gek of te ingewikkeld.

Je ontmoet inspirerende mensen: van ondernemers die zelf een eigen zaak hebben opgebouwd tot mensen die een carrièreswitch hebben gemaakt, van technici tot mensen die anderen helpen om hun leven op de rit te krijgen.


Bezoek aan bierbrouwerij en café Troost Amsterdam. Een M-jaar studente aan het woord:

‘Het leek een normaal café, heel gezellig en een goede sfeer. Het bijzondere was dat de ene helft een café was en de andere helft een bierbrouwerij. Ik was nog nooit in een bierbrouwerij geweest. We hebben met één van de eigenaren gepraat, en hij vertelde hoe hij het café en de brouwerij had opgestart. Hij werkte eerst in een hele andere richting en dat wilde hij niet meer. Daarom begon hij met zijn broer en een vriend het café en de brouwerij.

Na het gesprek kregen we een rondleiding door de brouwerij. Ik vond het bijzonder om te zien hoe hij van scratch een heel bedrijf heeft opgezet. Eigen baas is heel hard werken in het begin. Wat ik ervan heb geleerd dat iedereen met de juiste motivatie een eigen bedrijf kan beginnen.’


Spaans, tekenen en ontwerpen, filosofie

Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je ook andere vakken. Samen met de klas kies je een keuzevak, je hebt keuze uit meer dan 20 opties. De M-jaar studenten van dit jaar hebben bijvoorbeeld gezamenlijk gekozen om Spaans te leren.

Op het programma staan ook losse proeflessen. Denk aan lessen filosofie, tekenen, ontwerpen en LEAN werken. Je krijgt les in praktische ICT vaardigheden zoals het schrijven van een correcte e-mail en een excelsheet maken. Je leert presentaties maken en natuurlijk ook zelf presenteren. 

Lifeskills

Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling: wat past bij me, hoe maak ik de juiste keuzes? Ook krijg je een aantal lessen coaching en mindfulness. Je leert goede vragen te stellen en kritisch denken. Ook ga je oefenen met netwerken.

We helpen je in het ontwikkelen van je lifeskills, dus je krijgt een cursus EHBO, een sollicitatietraining door een professional van een detacheringsbureau. Je leert je eigen zorgverzekering afsluiten en belastingaangifte doen.

En je maakt een buitenlandreis, die je zelf met de klas organiseert. Je krijgt een budget, de hele klas denkt mee over de uiteindelijke bestemming en onder begeleiding plan en organiseer je de reis.

Je noteert wekelijks je ervaringen in je portfolio en reflecteert hierop. Met de mentor bespreek je regelmatig je portfolio.


De huidige M-jaar studenten zijn op werkbezoek geweest bij AT5 en RTV-NH, hebben rondgekeken in de radio- en tv studio’s en in de regieruimte, en zijn nog even op de radio geweest (live!). Ze kregen een mediatraining en hebben geoefend met het geven van interviews.


M-jaar, en dan?

Aan het einde van het M-jaar heb je genoeg kennis en vaardigheden om een keuze te maken voor je volgende stap. En je bezit skills for life: een stevige start voor je verdere leven.

De lessen zijn op mbo niveau 4. Bij een succesvolle afronding van M-jaar krijg je je startkwalificatie: een mbo diploma niveau 2.

Past M-jaar bij jou?

M-jaar is geschikt voor zeer gemotiveerde studenten op niveau 4, die eigen verantwoordelijkheid nemen, die aan de slag willen en bereid zijn om iets uit te proberen om erachter te komen waar hun passie ligt.

Tijdens M-jaar krijg je de kans om met inspirerende mensen te praten en op plekken te komen waar je normaal niet zo snel komt. Je kunt gedeeltelijk zelf bepalen wat je wil leren en hoe je dat wil doen.

We verwachten eigen verantwoordelijkheid en inzet. Dat betekent op tijd zijn, aanwezig zijn, meedoen, proactief zijn en nieuwe dingen willen proberen.

Klinkt dit goed?

Aanmelden voor M-jaar

We ontvangen graag je motivatie voor M-jaar via e-mail. Denk bij je motivatie in ieder geval aan waarom je M-jaar wil doen en waarom het bij je past. En alles wat je verder nog kwijt wil. Je kunt bijvoorbeeld een blog of video maken, een mail schrijven of met een prezi aan de slag. 

Praktische informatie

De lesmethodes en het bijhouden van je portfolio zijn digitaal. Voor M-jaar heb je een laptop nodig.

Meer achtergrondinformatie over M-jaar? Lees hier verder.

Opleidingen bij deze richting
0 MBO-opleiding(en)
Bekijk alle opleidingen
De gemiddelde chauffeur 15.250 keer toetert in zijn leven
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

Een gemiddelde chauffeur drukt in zijn leven meer dan vijftienduizend keer op de toeter. Dat is ongeveer 190 keer per jaar, en dat is dan weer 1 keer in de 2 dagen.