Veelgestelde vragen

Wat is een VOG

Om stage te kunnen lopen heb je in sommige gevallen een VOG nodig. Dit is een bewijs dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in je leven (die zijn vastgelegd). Meer hierover vind je op watdevog.nl. Hier kun je gelijk checken of jij een VOG kunt krijgen.

Kan ik een baan combineren met elke of een willekeurige BBL-opleiding?

Nee, de baan moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen. Bij een BBL-opleiding moeten theorie en praktijk op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast moet je werken bij een erkend leerbedrijf.

Ben ik zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek voor mijn BBL-opleiding?

Ja, je moet zelf een werkplek regelen. Je kunt via de opleiding tips krijgen voor het vinden van een werkplek bij een erkend leerbedrijf.

Het leerbedrijf of de instelling moet een erkend leerbedrijf zijn voor de opleiding die je volgt, dat is opgenomen in het BPV register van de branchorganisaties.
Verder kun je via de websites van de brancheorganisaties een overzicht vinden van bedrijven waar je kunt solliciteren.

Kan ik stage lopen tijdens de (zomer)vakantie?

Bij sommige opleidingen is het mogelijk om ook tijdens de (zomer)vakantie aan je beroepspraktijkvorming te werken. Of dat bij jouw opleiding ook kan, weet je BPV-coördinator.

Kan ik stage lopen bij elk bedrijf?

Nee. Niet ieder bedrijf mag zomaar een student stage laten lopen. Het bedrijf waar je stage wilt lopen dient “geaccrediteerd” te zijn voor het crebonummer dat op je Onderwijsovereenkomst staat.
Dat wil zeggen dat het bedrijf door het kenniscentrum van de branche erkend moet zijn als stagebedrijf. Wanneer je wilt weten of een bedrijf erkend is door het kenniscentrum, neem dan contact op met de BPV-coördinator van je opleiding of kijk op de website www.stagemarkt.nl

Wat is een Praktijkovereenkomst (POK)?

Iedere mbo-student tekent aan het begin van zijn beroepspraktijkvorming (BPV) een praktijkovereenkomst, afgekort POK.
Dit is een persoonlijk contract tussen jou, ROC TOP en het leerbedrijf. Zonder een getekende Praktijkovereenkomst mag je nog geen stage lopen.

Waarom zou ik kiezen voor een opleiding bij ROC TOP?

De scholen van het ROC TOP onderscheiden zich door:

 • kleinschaligheid en daardoor persoonlijke aandacht/geen anonimiteit
 • kwaliteit
 • goede aansluiting op het vmbo
 • veel aandacht voor beroepspraktijkvorming (stage)
 • aandacht voor persoonlijkheidsvorming
 • aandacht voor studentenbegeleiding
 • goede bereikbaarheid van onze colleges

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Bij de meeste opleidingen kun je kiezen uit twee leerwegen:

*BOL = School + Stage (Beroeps Opleidende Leerweg)
*BBL= Werken + Leren (Beroeps Begeleidende Leerweg)

BOL is een combinatie van school en stage. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meer periodes stage. Die stage noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Deze beroepspraktijkvorming (bpv) is een verplicht onderdeel van je opleiding.

Kies je voor de BBL, dan word je voor het grootste deel opgeleid in het bedrijfsleven. Je volgt minimaal één dag per week les op school.

Voordat je met een BBL opleiding kunt beginnen moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een bedrijf. Heb je deze nog niet, dan ga je samen met de locatie op zoek naar een geschikt leerbedrijf. Tussen de onderwijsinstelling, het leerbedrijf en jou wordt een praktijkovereenkomst gesloten. Hierin staan wat de rechten en plichten van alle betrokken partijen.

Wat betekenen de vier verschillende niveaus in het MBO?

 • Niveau 1: de opleiding duurt een half jaar tot een jaar. Je hebt geen diploma nodig voor toelating en je leert werk te doen waarbij iemand anders je helpt.
 • Niveau 2: de opleiding duurt twee tot drie jaar. Je hebt een VMBO-diploma basisberoepsgericht nodig voor toelating en je leert om uitvoerend werk te doen.
 • Niveau 3: de opleiding duurt twee tot drie jaar. Je hebt een vmbo-diploma theoretisch, gemengd of kaderberoepsgericht nodig voor toelating en je leert om zelfstandig je werk te doen.
 • Niveau 4: de opleiding duurt drie tot vier jaar. Je hebt een vmbo-diploma theoretisch, gemengd of kaderberoepsgericht nodig voor toelating en je leert zelfstandig te werken. Met een niveau 4 opleiding kun je in het HBO instromen.

Wat kost een MBO-opleiding?

OPLEIDINGSKOSTEN

De kosten van een opleiding hangen af van je leeftijd, de opleiding (BOL/BBL en niveau) die je gaat volgen en of je een voltijd- of een deeltijdopleiding wilt gaan doen.

De opleiding: schooljaar 2019-2020
Kosten

 • Je bent 18 jaar of ouder op 1 augustus 2019 en volgt een BOL-opleiding
  Het lesgeld voor het schooljaar 2019-2020 is circa € 1.155,-*
 • Je bent 18 jaar of ouder op 1 augustus 2019 en volgt een BBL of BOL-deeltijdopleiding op niveau 1 of 2
  Het cursusgeld voor het schooljaar 2019-2020 is circa € 240,-*
 • Je bent 18 jaar of ouder op 1 augustus 2019 en volgt een BBL of BOL-deeltijdopleiding op niveau 3 of 4
  Het cursusgeld voor het schooljaar 2019-2020 is circa € 582,-*

*) Ben je op 1 augustus jonger dan 18 jaar dan betaal je geen lesgeld. Daarnaast moet je wel rekening houden met kosten voor boeken en excursies.

STUDIEFINANCIERING

 • Je gaat een BOL-opleiding volgen en bent 16 of 17 jaar oud: je ouders kunnen een tegemoetkoming in je schoolkosten aanvragen
 • Je gaat een BOL opleiding volgen en je bent 18 jaar of ouder: je hebt meestal recht op studiefinanciering. De studiefinanciering bestaat uit een basisbeursen – afhankelijk van het inkomen van je ouders- een aanvullende beurs. Daarnaast kun je een rentedragende lening en een OV-kaart aanvragen
 • Als je een BBL opleiding gaat volgen heb je geen recht op studiefinanciering. Het leerbedrijf waar je in dienst bent, betaalt meestal de opleidingskosten.

Let op! Bovenstaande kosten zijn een indicatie op basis van schooljaar 2018-2019. Kijk voor meer informatie op: www.duo.nl

Naast de kosten voor de opleiding, zijn er ook bijkomende kosten. Denk hierbij aan kosten voor boeken (circa 300€ per jaar). Een aantal opleidingen heeft daarnaast nog extra kosten zoals voor een laptop, reizen, sportkleding etc. Vraag hiernaar tijdens je kennismaking om niet voor verrassingen te komen staan! Wil je weten welke boeken je aan moet schaffen voor jouw opleiding? Kijk dan op: www.studers.nl en kies onder ROC TOP de juiste campus en opleiding.

Kan ik voor alle opleidingen studiefinanciering krijgen?

Nee, je hebt namelijk geen recht op studiefinanciering als je school je inschrijft als examendeelnemer of deeltijdstudent. Voor een BOL-opleiding kun je studiefinanciering krijgen. Voor informatie over studiefinanciering kun je kijken op de website www.duo.nl

Wanneer moet ik mij aanmelden voor een opleiding?

Je kunt je altijd aanmelden voor een opleiding. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen, vanwege beschikbaarheid van faciliteiten. Wanneer je je voor 1 april aanmeldt en je voldoet aan de eisen, dan is het zo goed als zeker dat je wordt geplaatst voor de opleiding van je keuze.

Hoe meld ik mij aan?

Je kunt je digitaal aanmelden via deze website bij de opleiding van je keuze.

Aanmelden kan op verschillende manieren:

 • Via het digitale aanmeldformulier via deze website bij de opleiding van je keuze. Dit is de snelste (en tevens makkelijkste) manier.
 • Via een papieren aanmeldformulier (wil je deze per post ontvangen, mail dan naar info@roctop.nl)

Ik heb mij aangemeld voor een opleiding. Wanneer krijg ik iets te horen?

Als je je aangemeld hebt, krijg je automatisch een ontvangstbevestiging van je aanmelding op het door jou opgegeven e-mailadres. ROC TOP verifieert of je aan de toelatingseisen van de mbo-opleiding voldoet. Zo ja, dan ontvang je spoedig per e-mail en post een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek. Bij de opleiding Sport & Bewegen krijg je eerst een uitnodiging voor een Talentscan.

Ik heb mij digitaal aangemeld maar nog niks vernomen?

Als je binnen een maand nog niets van ons hebt gehoord, neem dan alsjeblieft contact op met het Servicepunt van jouw locatie, via het telefoonnummer dat je hier vindt.

Ben ik al ingeschreven na mijn aanmelding?

Je bent pas geplaatst en ingeschreven als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je voldoet aan de vooropleidingseisen
 • je neemt deel aan een kennismakingsactiviteit(en), die bij de desbetreffende opleiding horen

Na de kennismaking wordt je geplaatst op de opleiding van jouw keuze. Per post ontvang je een OOK (Onderwijsovereenkomst), deze moet getekend worden en met de juiste documenten z.s.m. teruggestuurd worden. Zodra de OOK bij ROC TOP binnen is, ben jij verzekerd van een plek bij ROC TOP*.

*Bij de opleiding Sport & Bewegen is een zwemdiploma vereist of bereidheid deze te halen.
*Let op, de OOK kan eenzijdig door ROC TOP opgezegd worden, als niet voldaan wordt aan de vooropleidingseis vmbo-diploma behalen. 

Wat is een Talentscan?

In de introductieweek van jouw opleiding (Sport & Bewegen* uitgezonderd), maak je een digitale Talentscan op de campus. Dit is geen test waar je een cijfer voor krijgt. ROC TOP zet de Talentscan in als ontwikkelinstrument van jouw talenten, tijdens je schoolloopbaan. ROC TOP kan op basis van de Talentscan jou nog beter coachen en begeleiden.

* Heb jij je aangemeld voor de opleiding Sport & Bewegen en je voldoet aan de vooropleidingseisen? Dan word je persoonlijk uitgenodigd om een digitale Talentscan te maken bij TOP Health & Sport. Met deze scan kijken we hoe we jou het beste kunnen begeleiden en/of de studie goed bij je past. Je beantwoordt vragen over je persoonlijkheid en over je capaciteiten.

TIPS

 • Je hoeft je voor de Talentscan niet voor te bereiden.
 • De Talentscan bestaat uit verschillende onderdelen en soorten vragen en duurt maximaal 2 uur.
 • Bij elk onderdeel wordt duidelijk aangegeven wat je moet doen en hoeveel tijd je daarvoor hebt.
 • Er zijn geen goede of foute antwoorden: blijf dus vooral jezelf en beantwoord de vragen zo eerlijk mogelijk.

Wat is een Onderwijsovereenkomst (OOK) ?

Iedere mbo-student tekent aan het begin van zijn opleiding een onderwijsovereenkomst, afgekort OOK.  Dit is een persoonlijk contract tussen jou en ROC TOP waarin o.a. informatie over de opleiding, locatie en wederzijdse verplichtingen staan. Zonder een getekende onderwijsovereenkomst heb je nog geen definitieve inschrijving en mag er geen onderwijs worden gevolgd.

Volg jij nu een mbo-opleiding op ROC TOP wil jij daarmee stoppen en je laten uitschrijven?

Dat kan dat alleen via een leerlingcoördinator en opleidingsmanager. Je mentor kan je doorverwijzen.

Sta jij ingeschreven voor een BOL-opleiding en ontvang je studiefinanciering en ov-chipkaart, dan geldt bovendien dat wij de datum van uitschrijving melden aan DUO. Dat zijn wij verplicht. Vanaf die datum stopt je studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste einddatum van je opleiding of een wijziging van opleiding.

Wanneer je twijfelt, controleer dan de datum bij de onderwijsadministratie. De datum die wij aan DUO doorgeven, wordt gebruikt om te controleren of je terecht studiefinanciering hebt ontvangen. Als de einddatum van je opleiding op of later is dan 1 oktober, dan ben je het les/cursusgeld voor dat hele schooljaar verschuldigd. Wanneer je na de vakantie weer doorgaat met een opleiding moet je tijdig overbrugging aanvragen.

Heb jij je aangemeld voor een opleiding en besluit je voor de start van de opleiding dat je die opleiding toch niet gaat volgen?

Dan moet je dat zo snel mogelijk en in elk geval vóór de start van het schooljaar schriftelijk via de e-mail laten weten aan de onderwijsadministratie.

Ik heb mijn diploma bij ROC TOP behaald, wat is mijn uitschrijfdatum?

De datum die op je diploma staat (vaststellingsdatum van ROC TOP Examencommissie) is ook de werkelijke uitschrijfdatum.

Voor meer informatie over het stopzetten van je studiefinanciering en ov-chipkaart bij het uitschrijven van je opleiding, kijk op:
http://www.duo.nl/particulieren/mbo-er/studiefinanciering/studiefinanciering-stopzetten.asp