Bewegingsagoog

Let op ROC TOP gaat samenwerken met het ROC van Amsterdam.
Richting: Sport & Bewegen
Niveau: 4
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 3 jaar
Startdatum: september 2023
Let op Voor deze opleiding meld je je voortaan aan bij het ROC van Amsterdam. Als je klikt op ‘Aanmelden’ of ‘Kom kijken’, word je dus doorgeleid naar de website van het ROC van Amsterdam. Daar kun je kiezen op welke leslocatie je de opleiding wilt volgen.

Let op:

Deze opleiding start met twee gezamenlijk basisjaren, samen met de andere opleidingen binnen sport- en bewegen. Hierin maak je kennis met alle verschillende kwalificaties. Je wordt daarom automatisch ingeschreven op het instroom-crebo (23366). Pas aan het einde van het tweede jaar kies je definitief je afstudeerrichting.

Wat doe je als Bewegingsagoog?

Als Bewegingsagoog werk je met mensen van alle leeftijden met een of meer beperkingen. Dat kunnen lichamelijke of psychische beperkingen zijn, maar ook gedragsproblemen. Het is jouw taak om deze groep te stimuleren om (meer) te sporten en te bewegen. Dat is goed voor hun ontwikkeling en helpt om hun gedrag te veranderen. Soms krijg je te maken met sterke emoties van jouw cliënten. Maar daar kun je mee omgaan, want je kunt je goed inleven in hun situatie. Je werkt vooral zelfstandig. En als het nodig is, neem je contact op met een specialist. Een baan met veel afwisseling en uitdaging!

Iets voor jou?

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

  • Je bent sportief en hebt een goede conditie
  • Je gaat goed om met mensen van alle leeftijden en kunt ze motiveren
  • Je bent zelfverzekerd, stressbestendig en flexibel
  • Je kunt goed plannen en organiseren

Wat leer je?

We leren je in theorie en in de praktijk hoe je sport- en bewegingsactiviteiten ontwikkelt en uitvoert. En hoe je deze activiteiten inzet om mensen te helpen bij hun herstel. Of bij het omgaan met hun problemen.

Je leert je in te leven in de persoonlijke situatie van de mensen. En je ontdekt hoe je om moet gaan met hun emoties. Naast plannen en organiseren komen ook samenwerken, overleggen en communiceren aan bod.  


Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op het Hbo en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je hebt de keuze uit (sommige alleen in leerjaar 2):

Instructeur fitness (240 uur) 
Instructeur skiën (240 uur) 
Instructeur snowboarden (240 uur) 
Instructeur (of trainer/coach) overige sporten (240 uur)
Trainer-coach voetbal (240 uur)  
Veilig sportklimaat (240 uur) 
BSO 4-8 jaar (240 uur) 
Gezonde leefstijl (240 uur)    
Oriëntatie op ondernemerschap (240 uur) 
Voorbereiding HBO (240 uur) 

BPV (stage)

Gedurende je opleiding loop je stages, in het Mbo heet dat Beroepspraktijk Vorming, afgekort BPV. Tijdens de BPV leer je in een leerbedrijf de beroepskennis toe te passen en je beroepshouding en beroepsvaardigheden te ontwikkelen. Iedere student krijgt een begeleider van school toegewezen voordat de BPV begint.  

Wanneer mag je BPV lopen? 

Meteen vanaf de start van de opleiding begin je met BPV lopen. Het kan zijn dat een BPV-plek je vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren. Deze moet je aanvragen bij de gemeente. Het kan zijn dat je BPV-plek dit vergoedt, dus vraag daarnaar. Een VOG wordt vaker gevraagd in het werkveld (vooral als je met mensen omgaat), dus het is normaal dat je dit moet regelen. 

Tijdens sommige stages vinden ook examens plaats. 

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terecht, om je te specialiseren of bij te scholen. 

Beroepen

Je kunt met deze sportopleiding bijvoorbeeld aan de slag bij:

  • een verzorgingscentrum
  • een instelling voor re-integratie
  • een instelling voor ouderenzorg
  • een instelling voor gehandicaptenzorg

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je prima doorstromen naar één van de volgende opleidingen:

  • Hbo Bewegingsagogie & Psychomotorische therapie
  • Hbo Fysiotherapie
  • Hbo Sportfysiotherapie
  • Hbo Oefentherapie Cesar
  • Hbo Oefentherapie Mensendieck
  • Hbo Bewegingstechnologie
Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een tandarts heeft de elektrische stoel uitgevonden
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

Hij werd bedacht door de Amerikaanse tandarts Alfred Southwick en in 1889 voor het eerst in gebruik genomen in New York.