Eerste Fietstechnicus

Richting: Fietstechniek
Niveau: 3
Leerweg: BBL 
BBL
Duur: 3 jaar
Startdatum: februari 2023
augustus 2023

Wat is een eerste fietstechnicus?

Als eerste fietstechnicus werk je bijvoorbeeld bij een fietsenmaker of een bewaakte fietsenstalling. Je ziet direct wat er mis is met een fiets. Je kent al het gereedschap en repareert de fiets snel en nauwkeurig. Je kunt overweg met verschillende soorten fietsen en fietsmerken. En je doet het onderhoud. Soms ontwikkel je een speciale fiets voor iemand met een beperking. Je plant de werkzaamheden, je helpt je collega’s en je stuurt ze aan als dat nodig is. En je bent op de hoogte van de nieuwste fietsonderdelen en fietstechnieken.

Iets voor jou? 

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

  • je bent technisch en je houdt van sleutelen
  • je kunt goed zelfstandig werken, maar ook met anderen samen
  • je werkt netjes en nauwkeurig
  • je bent klantvriendelijk en servicegericht

Bekijk het filmpje over deze opleiding:

Wil je een keer komen kijken of heb je vragen, neem dan contact op met Marc Bemelmans 06-46808528 of m.bemelmans@roctop.nl  


Wat leer je?

Vooral op je werkplek leer je hoe je ingewikkelde technische problemen aan een fiets moet oplossen. En je leert fietsen onderhouden en repareren. Je maakt ook kennis met veel verschillende fietssoorten en fietsmerken.

Je komt te weten hoe je met klanten omgaat, advies geeft en producten afrekent. En hoe je de administratie doet en de voorraad beheert. Je krijgt les in plannen, organiseren, samenwerken, overleggen en communiceren. Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.


Keuzedelen

Om deze mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je kiest uit:

Duurzaamheid in het beroep 

Basisvaardigheden  Metaalbewerken  

Minder valide voertuigen  

Lees meer
 

Na je opleiding 

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terugkomen, om je te specialiseren of bij te scholen.

Beroepen

Als eerste fietstechnicus werk je vooral in de werkplaats, maar soms moet je ook klanten te woord staan. Je kunt aan de slag bij:

  • een fietsenmaker
  • een fietsenwinkel
  • een bewaakte fietsenstalling met een eigen werkplaats
  • een fietsverhuurbedrijf

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je (ook binnen ROC TOP) een mbo-opleiding, niveau 4 volgen. 

Lees meer

Studenten over
deze studie
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een vingerafdruk is net als een tongafdruk uniek
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

De vingerafdruk is bij elk mens uniek, maar ook de tong is uniek bij iedereen. De plaatsing van smaakpapillen, vorm, grootte, etc.