Fietstechnicus

Let op ROC TOP gaat samenwerken met het ROC van Amsterdam.
Richting: Fietstechniek
Niveau: 2
Leerweg: BBL 
BBL
Duur: 2 jaar
Startdatum: september 2023
Let op Voor deze opleiding meld je je voortaan aan bij het ROC van Amsterdam. Als je klikt op ‘Aanmelden’ of ‘Kom kijken’, word je dus doorgeleid naar de website van het ROC van Amsterdam. Daar kun je kiezen op welke leslocatie je de opleiding wilt volgen.

Let op!

De leslocaties van deze opleiding zijn TOP Start op de NDSM-werf (NDSM-straat 1) en TOP Start op de Strekkerweg 51 in Amsterdam-Noord. Je hebt dus geen les op de campus in Amsterdam-Oost, zoals links bovenaan deze pagina staat. 

Deze locatie staat daar vermeld omdat TOP Start voor het grootste deel gevestigd is in Amsterdam-Oost. Maar de opleiding fietstechniek zit dus in Amsterdam-Noord.

Wat doe je als fietstechnicus?

Als fietstechnicus werk je bijvoorbeeld bij een fietsenmaker of bij een bewaakte fietsenstalling. Je bent handig en je weet je precies welk gereedschap je nodig hebt. Van stadsfiets tot elektrische fiets of racefiets: voor reparatie, rijklaar maken en onderhoud kan de klant altijd bij jou terecht.

Iets voor jou? 

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

  • Je bent technisch en je houdt van sleutelen
  • Je werkt netjes en nauwkeurig
  • Je kunt goed zelfstandig én samenwerken
  • Je bent klantvriendelijk en servicegericht

Bekijk het filmpje over deze opleiding:

Wil je een keer komen kijken of heb je vragen, neem dan contact op met Marc Bemelmans 06-46808528 of m.bemelmans@roctop.nl.


Wat leer je?

Vooral op je werkplek leer je hoe je technische problemen van verschillende fietsen en fietssoorten moet oplossen. En hoe je onderdelen monteert en het onderhoud van een fiets uitvoert. Je komt te weten hoe je met klanten omgaat, producten afrekent en hoe je de administratie doet.

Je krijgt ook les in plannen, organiseren, samenwerken, overleggen en communiceren. Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op het Hbo en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je kiest uit:

Duurzaamheid in het beroep 

Basisvaardigheden  Metaalbewerken  

Minder valide voertuigen  

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terecht, om je te specialiseren of bij te scholen.

Beroepen

Als fietstechnicus werk je vooral in de werkplaats, maar soms moet je ook klanten te woord staan. Je kunt aan de slag bij:

  • een fietsenmaker
  • een fietsenwinkel
  • een bewaakte fietsenstalling met een eigen werkplaats
  • een fietsverhuurbedrijf

Doorstuderen?

Na de opleiding fietstechnicus kun je binnen ROC TOP prima doorstromen naar een vervolgopleiding, bijvoorbeeld naar:

Lees meer

Studenten over
deze studie
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een tandarts heeft de elektrische stoel uitgevonden
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

Hij werd bedacht door de Amerikaanse tandarts Alfred Southwick en in 1889 voor het eerst in gebruik genomen in New York.