H-jaar

Richting: Oriëntatiejaar
Niveau: 2
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 0,5 jaar
Startdatum: januari 2023
Zit je op de Havo? Twijfel je of je de Havo haalt of af moet maken? Dan is het H-jaar van ROC TOP dé stap naar jouw nieuwe toekomst! Stap over naar het Mbo en kickstart jouw toekomst! Het H-jaar start op 23 januari 2023.

In het H-jaar gaat het over jouw toekomstdromen en persoonlijke ontwikkeling. In een half jaar kan je je Mbo-diploma en startkwalificatie halen. Met je diploma op zak én een hoop nieuwe zelfkennis neem je goed voorbereid je vervolgstappen. Dat is bijvoorbeeld een (versnelde) Mbo-opleiding en doorleren op het Hbo. Misschien ga je toch liever werken? Of werkend leren? Jij kiest!

Wat ga ik doen tijdens het H-jaar? 

Je maakt uitgebreid kennis met vervolgopleidingen en beroepen. Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven. En je organiseert ook zelf bezoeken bij bedrijven waar je een kijkje in de keuken wilt nemen. Denk aan organisaties in de zorg, techniek, het onderwijs, sport, de horeca, wetgeving en handhaving, natuur en bouw.

Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels en rekenen staan er ook losse proeflessen en workshops op het programma. Denk bijvoorbeeld aan praktische ICT-vaardigheden. Je leert professionele presentaties maken en natuurlijk ook zelf presenteren.  

We helpen je met het ontwikkelen van je lifeskills: door onder andere een cursus EHBO en een sollicitatietraining door een professional van een detacheringsbureau. Ook ga je oefenen met netwerken. Je leert je eigen zorgverzekering af te sluiten en belastingaangifte te doen.

En je krijgt natuurlijk opdrachten om jezelf beter te leren kennen. Wat past bij me, hoe maak ik de juiste keuzes? Je leert goede vragen te stellen en kritisch te denken. Zo ontdek je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

Van Havo naar Mbo, past dat bij mij?

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het Mbo leiden we je op tot een echte vakman of -vrouw. Door de combinatie theorie én praktijk ben je met een Mbo-diploma goed voorbereid op je toekomst! Lees meer op onze pagina van havo naar mbo.

Klinkt goed?

Het H-jaar start op 23 januari 2023. In de week van 16 januari organiseren we een verplichte welkomstdag. Aanmelden voor H-jaar doe je hier. Na je aanmelding krijg je een mail met de uitnodiging voor het intakegesprek. 

Boek een gesprek over het H-jaar

Ouders, aankomend studenten en onderwijsprofessionals kunnen een persoonlijk gesprek inplannen met onze decaan Geneitha Russell. Ze beantwoordt graag alle vragen over het H-jaar en geeft advies op maat over de vervolgopleiding. Je kunt hier het gesprek zelf inplannen.

Vragen?

Heb je vragen? WhatsApp ons op 06 25 68 87 24. We proberen binnen 2 werkdagen te reageren op je appje. Of bel of mail: 020 504 24 00 | info@roctop.nl.

Wat vinden de studenten van ROC TOP

"Door het volgen van het oriëntatiejaar heb ik verschillende kanten van het bedrijfsleven gezien en hieruit inspiratie gehaald voor een vervolgstudie. Hierdoor kan ik versneld mijn Mbo-diploma behalen en daarna nog kijken wat ik wil gaan doen”. ROC TOP-student Piet (17 jaar).

Flyer over het H-Jaar

Hierbij de flyer over het H-Jaar zodat je alles over deze opleiding nog eens rustig kunt nalezen.


Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Mannen hebben het vaker koud dan vrouwen
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Behalve dat het heel romatisch is om te zeggen dat je het koud hebt, is het ook wetenschappelijk bewezen dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen. Bij vrouwen vloeit er minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen.