H-jaar

Richting: Oriëntatiejaar
Niveau: 2
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 0,5 jaar
Startdatum: februari 2023
Zit je in 4 of 5 havo (of vwo), maar twijfel je of je deze af kunt of wilt maken? Denk dan eens aan het h-jaar! Met een half jaar h-jaar en daarna een mbo-opleiding kun je straks namelijk net zo goed of zelfs nog beter aansluiten op het hbo, maar hoef je vakken die jou niet zo goed liggen of aanspreken niet te volgen.

Wat doe je tijdens het H-jaar? 

Tijdens het H-jaar maak je uitgebreid kennis met beroepen en vervolgopleidingen. Je gaat zelf op zoek naar een erkende stage bij een organisatie die je interessant vindt. Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en je organiseert ook zelf bezoeken bij bedrijven waar je een kijkje in de keuken wil nemen. Denk aan de organisaties in de zorg, techniek, onderwijs, sport, horeca, wetgeving en handhaving, natuur, bouw. Niets is te gek of te ingewikkeld.  

Je ontmoet inspirerende mensen: van ondernemers die zelf een eigen zaak hebben opgebouwd tot mensen die een carrière switch hebben gemaakt, van technici tot mensen die anderen helpen om hun leven op de rit te krijgen. 

Iets voor jou? 

Het H-jaar is geschikt voor zeer gemotiveerde havisten/ vwo’ers die uitgestapt zijn in het vierde of vijfde leerjaar, die eigen verantwoordelijkheid nemen, aan de slag willen en bereid zijn om nieuwe, onverwachte dingen uit te proberen om erachter te komen waar hun passie ligt.  

 Tijdens het H-jaar krijg je de kans om met inspirerende mensen te praten en op plekken te komen waar je normaal niet zo snel komt. Je kunt gedeeltelijk zelf bepalen wat je wil leren en hoe je dat wil doen.  

We verwachten eigen verantwoordelijkheid en inzet. Dat betekent op tijd zijn, aanwezig zijn, meedoen, proactief zijn en nieuwe dingen willen proberen.   

Lees meer

Wat leer je? 

Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je ook andere vakken. Samen met de klas kies je een keuzevak, je hebt keuze uit meer dan 20 opties. De M-jaar studenten van dit jaar hebben bijvoorbeeld gezamenlijk gekozen om Spaans te leren.  

Op het programma staan ook losse proeflessen. Denk aan lessen filosofie, tekenen, ontwerpen en LEAN werken. Je krijgt les in praktische ICT-vaardigheden zoals het schrijven van een correcte e-mail en een Excel sheet maken. Je leert presentaties maken en natuurlijk ook zelf presenteren.   

Lifeskills  

Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling: wat past bij me, hoe maak ik de juiste keuzes? Ook krijg je een aantal lessen coaching en mindfulness. Je leert goede vragen te stellen en kritisch denken. Ook ga je oefenen met netwerken.  

 We helpen je in het ontwikkelen van je lifeskills, dus je krijgt een cursus EHBO, een sollicitatietraining door een professional van een detacheringsbureau. Je leert je eigen zorgverzekering afsluiten en belastingaangifte doen.  

Daarnaast maak je een buitenlandreis, die je zelf met de klas organiseert. Je krijgt een budget, de hele klas denkt mee over de uiteindelijke bestemming en onder begeleiding plan en organiseer je de reis.  

Je noteert wekelijks je ervaringen in je portfolio en reflecteert hierop. Met de mentor bespreek je regelmatig je portfolio. 

Lees meer

Na je opleiding  

H-jaar, en dan? 

Aan het einde van het H-jaar heb je genoeg kennis en vaardigheden om een keuze te maken voor je volgende stap. En je bezit skills for life: een stevige start voor je verdere leven.  

Na het H-jaar kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie bij ROC TOP of een eigen bedrijf starten. Ook dan kun je bij ons terugkomen, om je te specialiseren of bij te scholen.   

"Door het volgen van dit oriëntatiejaar heb ik verschillende kanten van het bedrijfsleven gezien en hieruit inspiratie gehaald voor een vervolgstudie. Hierdoor kan ik versneld mijn mbo-diploma behalen en daarna nog kijken wat ik wil gaan doen”. ROC TOP student Piet (17 jaar)
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Vrouwen knipperen vaker met hun ogen dan mannen
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Dit wordt vooral duidelijk bij een sterk geluid. Vrouwen knipperen dan namelijk een paar keer, terwijl mannen maar één keer knipperen.