Helpende zorg en welzijn

Wij gaan verhuizen! Per aug 2023 verhuizen alle TOP zorg- en welzijnsopleidingen naar het voormalig Slotervaartziekenhuis
Richting: Welzijn
Niveau: 2
Leerweg: BOL / BBL 
BOL
Duur: 1 – 2 jaar
Startdatum: september 2023
BBL
Duur: 1 – 2 jaar
Startdatum: september 2023

Wat doe je als Helpende Zorg en Welzijn?

Als Helpende Zorg en Welzijn werk je bijvoorbeeld in de kinderopvang, een buurtcentrum of in een verpleeghuis. Je hebt een baan met veel afwisseling. Samen met je collega's ondersteun je cliënten en bewoners van alle leeftijden. Je helpt met het huishouden, de persoonlijke verzorging en bij het bedenken en uitvoeren van verschillende activiteiten. Je hebt aandacht voor je cliënten en maakt altijd tijd voor een praatje. Jij maakt het leven van deze mensen een stuk fijner.

Iets voor jou? 

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

  • Je gaat goed met mensen om en kunt goed luisteren
  • Je houdt van aanpakken
  • Je helpt en verzorgt graag mensen en je bent geduldig
  • Je kunt goed zelfstandig maar ook samenwerken
  • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, werkt nauwkeurig en hygiënisch
  • Je bent stressbestendig en flexibel (ook in werktijden)

Bekijk het filmpje over deze opleiding:


Wist je dat?

Je met de opleiding Helpende stage kunt lopen binnen heel veel instellingen en dat je al tijdens je opleiding aan de slag kunt in de zorg?  


Wat leer je

Je leert in theorie en in de praktijk hoe je mensen helpt bij hun dagelijkse verzorging. Je krijgt tips over het bedenken, organiseren en uitvoeren van leuke en zinvolle activiteiten. En je leert je in te leven in de situatie van de mensen die je verzorgt. Zo weet je precies hoe je ze het beste kunt helpen.

Naast Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap besteden we ook veel aandacht aan overleggen, samenwerken, plannen, organiseren en communiceren. En je leert ook om op tijd je grenzen aan te geven.

Tijdens je opleiding ga je aan de slag met opdrachten uit de praktijk. Dit doe
je op school en tijdens je stage. De opdrachten maak je in online programma's zoals Factor-E.

Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op een vervolgopleiding en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen). 

De keuzedelen worden door jou gekozen via het online platform All You Can Learn. Daar kies je twee keuzedelen die jij interessant vindt. Je werkt binnen een online leeromgeving aan verschillende opdrachten. Dit doe je zowel op school als in de praktijk.


BPV (stage)

Gedurende je opleiding loop je stages, in het Mbo heet dat Beroepspraktijk Vorming, afgekort BPV. Tijdens de BPV leer je in een leerbedrijf de beroepskennis toe te passen en je beroepshouding en beroepsvaardigheden te ontwikkelen. Vanaf periode 2 loopt elke student twee dagen per week stage in een Zorg- of Welzijns-sector naar eigen keuze. Je start met stage na het afronden van de module 'Voorbereiding op jouw stage'

Heb je hulp nodig bij het vinden van een stageplaats of leerbaan? Neem een kijkje op stagemarkt.nl. 

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terecht, om je te specialiseren of bij te scholen. 

Beroepen

Je kunt met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn in een ondersteunende functie aan de slag bijvoorbeeld bij:

  • een peuterspeelzaal
  • een kinderdagverblijf
  • een verzorgingshuis
  • de thuiszorg
  • een dagactiviteiten-centrum

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je binnen ROC TOP prima doorstromen naar bijvoorbeeld één van de volgende vervolgopleidingen:

Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Naar buiten gaan met nat haar maakt je ziek
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Er is geen verband tussen naar buiten gaan met nat haar en ziek worden. Je zal misschien wat meer kou voelen, maar je wordt er niet verkouden van. Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, niet door temperatuur.