Leefstijlcoach

Let op ROC TOP gaat samenwerken met het ROC van Amsterdam.
Richting: Sport & Bewegen
Niveau: 4
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 3 jaar
Startdatum: september 2023
Let op Voor deze opleiding meld je je voortaan aan bij het ROC van Amsterdam. Als je klikt op ‘Aanmelden’ of ‘Kom kijken’, word je dus doorgeleid naar de website van het ROC van Amsterdam. Daar kun je kiezen op welke leslocatie je de opleiding wilt volgen.

Let op:

Deze opleiding start met twee gezamenlijk basisjaren, samen met de andere opleidingen binnen sport- en bewegen. Hierin maak je kennis met alle verschillende kwalificaties. Je wordt daarom automatisch ingeschreven op het instroom-crebo (23366). Pas aan het einde van het tweede jaar kies je definitief je afstudeerrichting.

Wat doe je als Leefstijlcoach?

Als Leefstijlcoach werk je bijvoorbeeld bij een fitnesscentrum of bij de gemeente. Het is jouw taak om mensen te motiveren gezond(er) te leven. Of dit nu kinderen, volwassenen of ouderen zijn. Je biedt verschillende sporten aan die natuurlijk goed passen bij elke doelgroep. En je begeleidt en stimuleert deze mensen bij het uitvoeren van die activiteiten. Zo zorg je dat ze een gezonde leefstijl krijgen en houden.

Iets voor jou?

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

 • Je bent sportief en hebt een goede conditie
 • Je gaat goed om met mensen van alle leeftijden en weet ze te motiveren hun leefstijl te veranderen
 • Je bent zelfverzekerd, stressbestendig en flexibel
 • Je kunt goed plannen en organiseren

Wat leer je?

Je leert in theorie en in de praktijk hoe je mensen motiveert en begeleidt om gezonder te leven. Bijvoorbeeld door meer te sporten en te bewegen, of door beter te eten.

Je leert hoe je sport- en bewegingsactiviteiten zelfstandig ontwikkelt en uitvoert. En hoe je projecten voor een gezondere leefstijl uitwerkt. We leren je hoe je de verschillende doelgroepen motiveert. Naast plannen en organiseren komen ook samenwerken, overleggen en communiceren aan bod. 


Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op het Hbo en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op het Hbo en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je hebt de keuze uit (sommige alleen in leerjaar 2):

Instructeur fitness (240 uur) 
Instructeur skiën (240 uur) 
Instructeur snowboarden (240 uur) 
Instructeur (of trainer/coach) overige sporten (240 uur)
Trainer-coach voetbal (240 uur)  
Veilig sportklimaat (240 uur) 
BSO 4-8 jaar (240 uur) 
Gezonde leefstijl (240 uur)    
Oriëntatie op ondernemerschap (240 uur) 
Voorbereiding HBO (240 uur) 

BPV (stage)

Gedurende je opleiding loop je stages. In het Mbo heet dat Beroepspraktijk Vorming, afgekort BPV. Tijdens de BPV leer je in een leerbedrijf de beroepskennis toepassen en je leert een beroepshouding en beroepsvaardigheden ontwikkelen. Iedere student krijgt een begeleider van school toegewezen voordat de BPV begint.  

Wanneer mag je BPV lopen? 

Meteen vanaf de start van de opleiding begin je met BPV lopen. Het kan zijn dat een BPV-plek je vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren. Deze moet je aanvragen bij de gemeente. Het kan zijn dat je BPV-plek dit vergoedt, dus vraag daarnaar. Een VOG wordt vaker gevraagd in het werkveld (vooral als je met mensen omgaat), dus het is normaal dat je dit moet regelen. 

Tijdens sommige stages vinden ook examens plaats. 

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terecht, om je te specialiseren of bij te scholen. 

Beroepen

Je kunt met deze sportopleiding aan de slag als personal coach, verzorger, fitness & health manager of als leefstijlcoach bijvoorbeeld bij:

 • een sportvereniging
 • een fitnesscentrum
 • een welzijns-organisatie
 • een gemeente
 • een sportbond

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je prima doorstromen naar één van de volgende opleidingen:

 • Hbo Leraar VO 1e graad Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Hbo Sport & Bewegingseducatie
Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een tandarts heeft de elektrische stoel uitgevonden
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

Hij werd bedacht door de Amerikaanse tandarts Alfred Southwick en in 1889 voor het eerst in gebruik genomen in New York.