Legal, Insurance & HR Services Specialist

Let op ROC TOP gaat samenwerken met het ROC van Amsterdam.
Richting: Business Services
Niveau: 4
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 3 jaar
Startdatum: september 2023
Let op Voor deze opleiding meld je je voortaan aan bij het ROC van Amsterdam. Als je klikt op ‘Aanmelden’ of ‘Kom kijken’, word je dus doorgeleid naar de website van het ROC van Amsterdam. Daar kun je kiezen op welke leslocatie je de opleiding wilt volgen.

Wat doe je als Legal, Insurance & HR Services specialist?

Als Legal, Insurance & HR-specialist werk je op een afdeling of bij een bedrijf dat zich bezighoudt met mens & recht. Eén ding is zeker bij alle afdelingen: je werkt veel met wetten en regels. Daarom moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Mensen kloppen bij jou aan vanwege jouw expertise op dat gebied. Soms kun je ze zelf helpen, soms verwijs je ze door.

Je verzamelt de nodige gegevens en controleert of ze juist zijn. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig bent en procedures volgt. Hierbij werk je vaak digitaal, waarbij de privacy zeer belangrijk is. Ook moet je snel zien welke zaken belangrijk zijn en als eerste gedaan moeten worden. Hierbij ga je zorgvuldig te werk.

Je stelt je klantgericht en zakelijk op. Je bent communicatief vaardig, hebt gevoel voor cijfers en je hebt een nieuwsgierige en kritische houding. Je doet administratieve werkzaamheden, rapporteert en voorziet medewerkers van informatie. Soms moet je vacatures opstellen en plaatsen, of sollicitatie-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken organiseren.

Iets voor jou? 

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

 • Je gaat goed met mensen om en bent klantvriendelijk
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en gaat veilig om met vertrouwelijke informatie
 • Je spreekt en schrijft goed Nederland en bent ook sterk in cijfers
 • Je werkt netjes en nauwkeurig, zowel in een team als zelfstandig

Bekijk het filmpje over deze opleiding:

Wist je dat?

 • Nederland een land van regels is en jij met jouw kennis over die regels heel waardevol bent voor bedrijven en overheidsorganisaties?
 • Er steeds meer vraag naar HRM-medewerkers is? Met deze opleiding ben je dus verzekerd van een baan!

Wat leer je?

Je leert over recht, juridische regels en wetten. En je leert hoe bedrijfsstructuren in elkaar steken en functioneren. Je leert hoe je gespreksverslagen en rapportages maakt, dossiers kunt opbouwen en in welke systemen je dit doet. Salarisadministratie kan daar een onderdeel van zijn.

Ook leer je hoe je met verschillende typen klanten om moet gaan: hoe spreek je ze aan, welke communicatievormen zijn er?

Bovendien leer je over de processen rondom de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers. Denk daarbij aan werving en selectie, het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken, het omgaan met cao’s en het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Daarbij hoort kennis over arbeidsrecht, re-integratie, scholing van personeel, gesprekstechnieken en het omgaan met personeelsinformatiesystemen.


Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op het Hbo en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je hebt hierbij de keuze uit (mede afhankelijkheid van beschikbaarheid geschikte docent):

K0024 Digitale vaardigheden gevorderd 

K0057 Internationaal recht & Internationalisering 

K0125 Voorbereiding HBO 

K0803 Engels B1/B2 

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terecht, om je te specialiseren of bij te scholen. 

Beroepen

Je kunt aan de slag bij:

 • Organisaties op het gebied van openbaar bestuur (gemeente, Openbaar Ministerie, Belastingdienst)
 • Sociale zekerheid (UWV, schuldhulpverlening)
 • Zakelijke-/rechtsdienstverlening (bank- en verzekeringsbranche, notariaat, incassobranche, advocatuur, rechtbank etc.).

Maar ook:

 • Een afdeling Personeel & Organisatie, Personeelszaken of HRM van bedrijven of organisaties
 • Uitzend- of detacheringsbureaus die personeel leveren
 • HR(M) shared servicecentra, daar wordt HR-dienstverlening centraal voor verschillende organisaties uitgevoerd.

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je prima doorstromen naar:

 • Hbo Bestuurskunde
 • Hbo Management, Economie & Recht
 • Hbo Personeel & Arbeid
 • Hbo Sociaal Juridisch Dienstverlener
 • Hbo Rechten
Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een tandarts heeft de elektrische stoel uitgevonden
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is waar

Hij werd bedacht door de Amerikaanse tandarts Alfred Southwick en in 1889 voor het eerst in gebruik genomen in New York.