M-jaar

Richting: Oriëntatiejaar
Niveau: 2
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 1 jaar
Startdatum: september 2023
M-jaar is voor mavo, vmbo en havisten of studenten die géén startkwalificatie hebben. Dit traject start in september 2024 en duurt één jaar.

Wat gaan jullie doen tijdens het M-jaar?

Tijdens het M-jaar maak je uitgebreid kennis met beroepen en vervolgopleidingen binnen en buiten ROC TOP. Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en je gaat ook, samen met je klas of zelfstandig, bedrijven bezoeken waar je een kijkje in de keuken wilt nemen. Denk aan de organisaties in de zorg, techniek, onderwijs, sport, horeca, wetgeving en handhaving, natuur, bouw. Niets is te gek of te ingewikkeld. Je ontmoet inspirerende mensen: van ondernemers die zelf een eigen zaak hebben opgebouwd tot mensen die een carrière-switch hebben gemaakt, van technici tot mensen die anderen helpen om hun leven op de rit te krijgen.

Naast het oriënteren, krijg je les van een docent vanuit Facilitaire Dienstverlening. Tijdens deze lessen word je, aan hand van opdrachten, voorbereid op je stage. Je gaat op zoek naar een erkende stageplek bij een organisatie die je interessant vindt. De stage moet erkend zijn voor crebo 25499, dat is het nummer van de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening waar het M-jaar voor wat betreft de stage onder valt. Of een bedrijf die erkenning heeft, kan je terugzien op Stagemarkt.nl.

Wat leer je?

Naast de vakken Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen krijg je loopbaanoriëntatie en keuzedelen. Tijdens de lessen loopbaanoriëntatie ga je reflecteren op de volgende vragen: Wie ben ik? Wat vind ik leuk? Wat wil ik later worden? Welke stappen maak ik na het M-jaar?

Toelating

Rond jij je opleiding vmbo-tl/kader of vmbo-gl voor 1 augustus af met een diploma? Of ben je uit het Havo-leerjaar 3 of 4 gestapt? Dan maak je kans om toegelaten te worden tot het M-jaar. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreken we je verwachtingen en vertellen we meer over onze school en de opleiding. We willen ook een aantal zaken van je weten. We gaan het dus hebben over:

  • in welke richtingen heb je je al georiënteerd;
  • samenwerken en initiatieven nemen;
  • zelfstandig werken, op tijd komen, zelf reizen naar andere locaties (pro)actief meedoen;
  • heb je hulp nodig bij bepaalde zaken, word je begeleid door instanties, en zo ja welke?

Na je opleiding M-jaar, en dan?

Aan het einde van het M-jaar heb je genoeg kennis en vaardigheden om een keuze te maken voor je volgende stap. En je bezit skills for life: een stevige start voor je verdere leven. Na het M-jaar kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie bij ROC TOP of voor het starten van een eigen bedrijf. Ook om je te gaan specialiseren of verder bij te scholen, kun je bij ons terecht. 

Studenten over
deze studie
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Naar buiten gaan met nat haar maakt je ziek
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Er is geen verband tussen naar buiten gaan met nat haar en ziek worden. Je zal misschien wat meer kou voelen, maar je wordt er niet verkouden van. Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, niet door temperatuur.