M-jaar

Richting: Oriëntatiejaar
Niveau: 2
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 1 jaar
Startdatum: augustus 2022

Wat doe je tijdens het M-jaar?

Tijdens M-jaar maak je uitgebreid kennis met beroepen en vervolgopleidingen. Je gaat zelf op zoek naar een erkende stage bij een organisatie die je interessant vindt. De stage moet erkend zijn voor crebo 25499, dat is het nummer van de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening waar het M-jaar voor stage onder valt. Of een bedrijf die erkenning heeft kan je terug zien op Stagemarkt.nl
Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en je organiseert ook zelf bezoeken bij bedrijven waar je een kijkje in de keuken wil nemen. Denk aan de organisaties in de zorg, techniek, onderwijs, sport, horeca, wetgeving en handhaving, natuur, bouw. Niets is te gek of te ingewikkeld.

Je ontmoet inspirerende mensen: van ondernemers die zelf een eigen zaak hebben opgebouwd tot mensen die een carrièreswitch hebben gemaakt, van technici tot mensen die anderen helpen om hun leven op de rit te krijgen.

Bekijk hier de online presentatie over het M-jaar.


Iets voor jou?

M-jaar is geschikt voor zeer gemotiveerde vmbo-T/mavo-leerlingen of havisten/ vwo’ers die uitgestapt zijn in het derde of vierde leerjaar, die eigen verantwoordelijkheid nemen, aan de slag willen en bereid zijn om nieuwe, onverwachte dingen uit te proberen om erachter te komen waar hun passie ligt.

Tijdens M-jaar krijg je de kans om met inspirerende mensen te praten en op plekken te komen waar je normaal niet zo snel komt. Je kunt gedeeltelijk zelf bepalen wat je wil leren en hoe je dat wil doen.

We verwachten eigen verantwoordelijkheid en inzet. Dat betekent op tijd zijn, aanwezig zijn, meedoen, proactief zijn en nieuwe dingen willen proberen.


Wat leer je?

Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je ook andere vakken. Samen met de klas kies je een keuzevak, je hebt keuze uit meer dan 20 opties. De M-jaar studenten van dit jaar hebben bijvoorbeeld gezamenlijk gekozen om Spaans te leren.

Op het programma staan ook losse proeflessen. Denk aan lessen filosofie, tekenen, ontwerpen en LEAN werken. Je krijgt les in praktische ICT-vaardigheden zoals het schrijven van een correcte e-mail en een Excel sheet maken. Je leert presentaties maken en natuurlijk ook zelf presenteren. 

Lifeskills

Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling: wat past bij me, hoe maak ik de juiste keuzes? Ook krijg je een aantal lessen coaching en mindfulness. Je leert goede vragen te stellen en kritisch denken. Ook ga je oefenen met netwerken.

We helpen je in het ontwikkelen van je lifeskills, dus je krijgt een cursus EHBO, een sollicitatietraining door een professional van een detacheringsbureau. Je leert je eigen zorgverzekering afsluiten en belastingaangifte doen.

Daarnaast maak je een buitenlandreis, die je zelf met de klas organiseert. Je krijgt een budget, de hele klas denkt mee over de uiteindelijke bestemming en onder begeleiding plan en organiseer je de reis.

Je noteert wekelijks je ervaringen in je portfolio en reflecteert hierop. Met de mentor bespreek je regelmatig je portfolio. 

Lees meer

Na je opleiding

M-jaar, en dan?

Aan het einde van het M-jaar heb je genoeg kennis en vaardigheden om een keuze te maken voor je volgende stap. En je bezit skills for life: een stevige start voor je verdere leven.

Na het M-jaar kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie bij ROC TOP of een eigen bedrijf starten. Ook dan kun je bij ons terugkomen, om je te specialiseren of bij te scholen.

Tip: lees ook het artikel in het Onderwijsblad over het M-jaar en hoe dit jaar je kan helpen om erachter te komen wat je wilt en kunt.
Studenten over
deze studie
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Lucifers werden uitgevonden voor de aansteker
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

De aansteker werd uitgevonden in 1823 terwijl de eerste lucifer pas in 1827 werd uitgevonden. De eerste lucifers waren heel erg gevaarlijk. Er zat genoeg fosfor in een doosje lucifers om een mens te doden.