Mbo-Verpleegkundige

Wij gaan verhuizen! Per aug 2023 verhuizen alle TOP zorg- en welzijnsopleidingen naar het voormalig Slotervaartziekenhuis
Richting: Zorg
Niveau: 4
Leerweg: BBL / BOL 
BOL
Duur: 4 jaar
Startdatum: september 2023
BBL
Duur: 2,5 – 4 jaar
Startdatum: februari 2023
september 2023

Wat doe je als Mbo-verpleegkundige?

Als Mbo-verpleegkundige werk je bijvoorbeeld in een ziekenhuis, een psychiatrische instelling, verpleeghuis of de thuiszorg. Je verzorgt en begeleidt mensen met een ziekte, handicap of stoornis. Je geeft hulp en verpleegkundige zorg. Je ondersteunt je collega’s, maar je werkt ook vaak zelfstandig. Je bent de ogen en oren van de artsen. Ook voor het bezoek van de zorgvrager sta je altijd klaar. Het is hard werken. Maar in alle drukte houd je je hoofd koel en lever je goede zorg.

Specialisaties

Bij ROC TOP kun je je binnen de opleiding Mbo-verpleegkundige BBL specialiseren in de volgende drie richtingen:

 1. Als Mbo-verpleegkundige in verpleeghuizen en/of de thuiszorg begeleid je mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Je doet dat bij hen thuis, in een instelling of in een speciale woonvorm. Je hebt vaak lange tijd contact met dezelfde mensen. Tijdens de zorg maak je steeds meer gebruik van de technologie om de zorgvrager te helpen en te ondersteunen om zelfstandig te blijven.
 2. Als Mbo-verpleegkundige in het ziekenhuis heb je vaak korte tijd contact met zorgvragers. Je moet goed en snel kunnen reageren. Bijvoorbeeld als de gezondheid van de zorgvrager opeens verandert. Jij weet dan precies hoe je volgens de regels de beste zorg biedt. 
 3. Als Mbo-verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (Academie voor de Psychiatrie) bied je zorg en begeleiding aan mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis of met een verslaving. Je bouwt een vertrouwensband op met de zorgvrager én met hun familie en vrienden. Want dat versnelt het herstel. Interesse in deze opleiding: klik dan hier.
Lees meer

Iets voor jou? 

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

 • Je gaat goed met mensen om en verzorgt ze graag
 • Je bent stressbestendig, geduldig en staat open voor andere meningen
 • Je werkt nauwkeurig en hygiënisch, gaat veilig om met vertrouwelijke informatie
 • Je kunt goed observeren, communiceren en luisteren

Bekijk het filmpje over deze opleiding:

Wist je dat?

 • Je super populair bent met dit diploma op zak? Werkgevers zitten om je te springen!
 • Je een boek zou kunnen schrijven met alle interessante verhalen die patiënten met je delen?
 • In de zorg is geen dag hetzelfde is? Het woord verveling komt straks dus niet meer voor in jouw werk.

Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding in theorie en in de praktijk hoe je verpleegkundige zorg verleent aan zorgvragers die vanwege een ziekte of een lichamelijke of geestelijke beperking hulp nodig hebben.

 

Je voert daarvoor allerlei verschillende verpleegkundige handelingen uit. Daarnaast besteden we veel aandacht aan plannen, organiseren, samenwerken, overleggen en communiceren.  Na deze opleiding kun je goed zelfstandig opdrachten uitvoeren.

Tijdens de opleiding krijg je beroepsgerichte vakken en algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, sport en loopbaanbegeleiding. Hierbij maak je gebruik van de GGZ-academy en digitale boeken van het Expertcollege.  

Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op een vervolgopleiding en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je kunt hierbij kiezen uit:

Zorginnovaties en technologie (verplicht)

Voorbereiding HBO 

Wijkgericht werken 

Verpleegkundige zorg voor kwetsbare ouderen in een kortdurende (acute) opnamesituatie 

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel 

Verdieping palliatieve zorg 

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terecht, om je te specialiseren of bij te scholen.

Beroepen

Afhankelijk van je specialisatie kun met de opleiding Mbo-verpleegkundige aan de slag bij:

 • een verzorgingshuis
 • een verpleeghuis
 • de thuiszorg
 • een instelling voor (verstandelijk) gehandicaptenzorg
 • een psychiatrische instelling
 • een kleinschalige woonvorm
 • een ziekenhuis

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je prima doorstromen naar de volgende opleiding:

 • Hbo Gezondheidszorg
Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een Kolibrie kan achteruit vliegen
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (tot wel 80 slagen per seconde) in de lucht stil blijven hangen en loodrecht omhoog of naar beneden vliegen. De kolibrie kan als enige vogel ook achteruit vliegen.