Mbo Verpleegkundige BBL GGZ

Wij gaan verhuizen! Per aug 2023 verhuizen alle TOP zorg- en welzijnsopleidingen naar het voormalig Slotervaartziekenhuis
Richting: Zorg
Niveau: 4
Leerweg: BBL 
BBL
Duur: 2,5 – 4 jaar
Startdatum: september 2023
De aanmelding voor de opleiding Mbo-verpleegkundige GGZ verloopt via een GGZ-instelling. Het is dus van belang, dat je een leer-/werkplek hebt bij een GGZ-instelling, voordat je start aan de opleiding. Lees verder onder het kopje Praktische informatie en Toelatingseisen.

Wat doe je als Mbo-verpleegkundige GGZ?

De Academie voor Psychiatrie van ROC TOP leidt voor zorginstellingen op tot Mbo-verpleegkundige GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) op niveau 4, waarbij de nadruk ligt op de (klinische) psychiatrie.

Als verpleegkundige in de GGZ, bied je zorg en begeleiding aan mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis en/of met verslavingsproblematieken. Je doel als verpleegkundige is om mensen te begeleiden in hun ziekteproces. Je biedt verpleegkundige zorg om de zelfredzaamheid van de zorgvrager te verhogen. Als verpleegkundige werk je zowel zelfstandig als in teamverband. Verder houd je rekening met de familie en relaties. Je betrekt hen zoveel als mogelijk bij het (ziekte)proces en houdt rekening met hun wensen.

Als verpleegkundige ben je bezig met de basiszorg tot het zelfstandig functioneren. Een echte duizendpoot dus, die van alle markten thuis is.

Iets voor jou? 

Bij deze opleiding horen de volgende eigenschappen:

  • Je gaat goed met mensen om en verzorgt ze graag
  • Je bent stressbestendig, geduldig en staat open voor andere meningen
  • Je werkt nauwkeurig  en hygiënisch, gaat veilig om met vertrouwelijke informatie
  • Je kunt goed observeren, communiceren en luisteren

Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding, door middel van theorie en praktijk, hoe je verpleegkundige zorg verleent aan zorgvragers die vanwege psychische problemen hulp nodig hebben. 

De vakken die worden gegeven zijn onder andere klinische psychiatrie, psychologie, verpleegkunde, verpleegtechnisch handelen, anatomie, fysiologie, pathologie, farmacologie, communicatietraining, methodisch werken, ambulante zorgverlening, wet- en regelgeving in de zorg, herstel ondersteunende zorg en kwaliteit van zorg. Ook leer je over systemen waar in de praktijk mee wordt gewerkt, zoals de rapportage-systemen ONS/Ysis. 

Daarnaast krijg je de generieke vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, diversiteit, loopbaan en burgerschap en loopbaanbegeleiding.

Voor een optimale aansluiting bij de vooropleiding maken alle studenten een persoonlijk ontwikkel- en activiteitenplan (POAP). We werken met de digitale boeken en in de digitale leeromgeving van Expertcollege.

Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op een vervolgopleiding en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je kunt hierbij kiezen uit:

Zorginnovaties en technologie verplicht

Voorbereiding HBO 

Wijkgericht werken 

Lees meer

Wist je dat?

  • Je tijdens de opleiding kennis maakt met verschillende afdelingen binnen de psychiatrie? Geen dag is hetzelfde binnen je leerwerktraject, noch na je afstuderen.
  • Je in de vierjarige opleiding in de eerste twintig weken start met het volgen van onderwijs? Tijdens deze twintig weken ga je drie keer één week op snuffelstage.

Na je opleiding

Na het behalen van je diploma kun je in diverse werkvelden van de gezondheidzorg en welzijn aan de slag. Tevens kun je doorstuderen.

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je doorstromen naar het Hbo, naar een gezondheidszorg- en welzijnsopleiding, bijvoorbeeld:  

  • Sociaalpedagogisch hulpverlener (SPH)
  • Maatschappelijk werk (MW)
  • HBO-verpleegkundige (HBO-V)
Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Het hoogste gebouw van Nederland staat in Madurodam
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Het hoogste gebouw in Nederland is de Maastoren, en die staat niet in het miniatuurpark Madurodam.