Mbo Verpleegkundige BBL GGZ

Wij gaan verhuizen! Per aug 2023 verhuizen alle TOP zorg- en welzijnsopleidingen naar het voormalig Slotervaartziekenhuis
Richting: Zorg
Niveau: 4
Leerweg: BBL 
BBL
Duur: 2,5 – 4 jaar
Startdatum: september 2023

Toelating

De aanmelding voor de opleiding Mbo-verpleegkundige GGZ verloopt via een GGZ-instelling. Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen heb je dus een praktijkovereenkomst met een erkend SSB-leerwerkbedrijf nodig, met een contract voor 24 uur per week voor de duur van de gehele opleiding. Het is dus van belang, dat je, voordat je start aan de opleiding, die leerwerk plek (contractueel) hebt geregeld.

Samenwerkende GGZ-instellingen

BPV

Tijdens de gehele opleiding dien je 2300 beroepspraktijkvormende uren te hebben gewerkt bij een erkend SBB-leerwerkbedrijf.

Minimale toelatingseisen voor de 4-jarige BBL-opleiding:

Je komt in aanmerking wanneer je één van de volgende diploma’s hebt behaald: 

Minimale eisen:

 • Vmbo-TL /Mavo
 • Een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo 

Belangrijk: 

 • De vooropleiding moet voldoen aan wettelijke vooropleidingseisen, bij voorkeur met zorgprofiel
 • Een ontwikkelingstoets (Talent-scan) en/of een niveau toets voor Nederlands, Engels en rekenen kan een onderdeel van de toelating zijn, dit wordt bepaald door de werkgever.
 • Je hebt een praktijkovereenkomst/stageplek voor minimaal 620 uur per schooljaar bij een SBB erkend leerbedrijf. Dit is:    
  • óf een contract vanaf de start van de opleiding van minimaal 16 uur per week voor de praktijkuren\
  • óf een contract van minimaal 24 uur per week voor de praktijkuren én de lesdag

Bekijk de brochure voor meer opleidingsinformatie.

Flyer over aanmelden

Ben je nu aan het werk in de Zorg en wil je dit blijven doen én ook studeren? Lees dan deze flyer over hoe je aan te melden voor een BBL-opleiding.

Kan ik de opleiding ook versneld doen? 

Je komt in aanmerking voor het versnelde traject van 2,5 jaar wanneer je één van de volgende diploma's hebt behaald: 

 • Hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening 
 • Hbo Maatschappelijk Dienstverlening 
 • Afgebroken Hbo-opleiding Verpleegkundige (minimaal 600 uur theorie) 
 • Mbo Maatschappelijke Zorg - niveau 3 en 4 
 • Mbo Verzorgende-IG - niveau 3 
 • Mbo Sociaal Pedagogisch Werk - niveau 3 
 • Mbo Maatschappelijke Dienstverlening - niveau 3 
 • Mbo Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening

Kennismaking

Een ontwikkelingstoets (Talent-scan) en/of een niveau-toets voor rekenen, Engels Nederlands en persoonlijkheid, kan een onderdeel zijn van de toelating. Dit wordt bepaald door de werkgever. Ook vindt er een 0-meting plaats aan het begin van het leerjaar voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen. 

Als je weet dat je kunt starten bij een werkgever en toegelaten bent op de opleiding, dan zal de kennismaking plaatsvinden in de eerste lesweek op ROC TOP waarbij je in contact komt met je studiegenoten en de overige mensen van de opleiding. 

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met de voorlichter.

BYOD – Bring Your Own Device

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig om de lessen te kunnen volgen. Meer informatie over de technische specificaties van de laptop volgen tijdens het kennismakingsgesprek. Heb je de financiële middelen niet om een laptop te kopen? Geef dat aan tijdens jouw kennismakingsgesprek.  

Duur opleiding

De opleiding duurt 2,5 of 4 jaar. Dit is afhankelijk van je vooropleiding. Zie hierboven voor meer uitleg.

De opleiding in cijfers

Een opleiding kiezen, kan lastig zijn. Wat is je kans op werk, wat ga je verdienen en hoe tevreden zijn andere studenten over de opleiding? Studie in Cijfers (van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven 'SBB') geeft antwoord op deze vragen om jouw studiekeuze makkelijker te maken. Check de feiten en cijfers.

De kosten

Als je een opleiding in het Mbo gaat volgen zijn daar kosten aan verbonden. Vanaf je 18e betaal je een wettelijk vastgesteld bedrag. Daarnaast komen er voor iedereen kosten bij voor bijvoorbeeld het aanschaffen van boeken, softwarelicenties en voor activiteiten. Reken hiervoor rond de 900€ boekengeld voor 4 jaar. Deze worden over het algemeen vergoed door je werkgever. Check de kosten.

Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Naar buiten gaan met nat haar maakt je ziek
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Er is geen verband tussen naar buiten gaan met nat haar en ziek worden. Je zal misschien wat meer kou voelen, maar je wordt er niet verkouden van. Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, niet door temperatuur.