Mbo Verpleegkundige BBL Langdurige Zorg

Wij gaan verhuizen! Per aug 2023 verhuizen alle TOP zorg- en welzijnsopleidingen naar het voormalig Slotervaartziekenhuis
Richting: Zorg
Niveau: 4
Leerweg: BBL 
BBL
Duur: 2,5 jaar
Startdatum: september 2023

Wat doe je als Mbo-verpleegkundige in de langdurige zorg?

Als Mbo-verpleegkundige in verpleeghuizen en/of de thuiszorg, werk je met mensen die door een lichamelijk, psychische of verstandelijke beperking langdurige hulp en zorg nodig hebben. Je doet dat bij hen thuis, in een instelling of in een speciale woonvorm. Je hebt vaak lange tijd contact met dezelfde mensen. Wat zij zelf niet kunnen, neem je over. Maar waar mogelijk stimuleer je hun zelfstandigheid of begeleid je hun netwerk om die zelfstandigheid mogelijk te maken. Je zet alles wat je kan bedenken in, om hen de best mogelijke kwaliteit van leven te bieden. Soms zijn dat simpele afspraken en activiteiten. Maar het kunnen ook hoog-technologische oplossingen zijn. Dat leer je allemaal tijdens je opleiding. 


Iets voor jou?

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

  • Je gaat goed met mensen om en verzorgt ze graag
  • Je bent stressbestendig, geduldig en staat open voor andere meningen
  • Je werkt nauwkeurig en hygiënisch, gaat veilig om met vertrouwelijke informatie
  • Je kunt goed observeren, communiceren en luisteren

Wist je dat?

  • Je als verpleegkundige in de langdurige zorg, in een week stage soms meer levensschokkende gebeurtenissen meemaakt dan veel mensen hun hele leven?
  • Dat jouw kwaliteiten, ervaring en diploma dan ook heel gewild zijn in het werkveld. Werkgevers zitten om je te springen!

Wat leer je?

De hele opleiding telt 10 leer-werkperioden van tien weken. In zo'n periode van tien weken krijg je vooral les in verpleegkunde, agogiek (omgangskunde) en medische vakken.

De lessen variëren. Je bereidt je voor door iets te lezen of een e-learning te maken. Of je krijgt klassikaal les of werkt in groepjes aan een lestaak. In elke periode gebruik je dat onderwijs om een praktijkopdracht uit te voeren. Daarin oefen je de kennis en vaardigheden uit de lessen en leer je om net als een verpleegkundige te denken en te handelen. 

Daarnaast krijg je ook les in studievaardigheden, burgerschap en diversiteit, ethiek en recht. Omdat correcte communicatie levens kan redden, krijg je ook algemene vakken. Nederlands en Engels zijn onmisbaar wanneer je, mondeling of in het dossier, informatie overdraagt of wanneer je voorlichting, advies of instructie geeft. Rekenen en medisch rekenen zijn belangrijk omdat je rekening moet houden met kosten en ook omdat je medicatie in een precieze en correcte dosering moet kunnen toedienen. 


Keuzedelen

In het lesprogramma van elke Mbo-opleiding in Nederland, zitten keuzedelen. Dat is les- en zelfstudietijd rondom een bepaald thema, waarin jij kan kiezen of je je kennis wilt verbreden, verdiepen, richten op een bepaald doel of aanvullen (omdat je iets mist). Binnen de opleiding Mbo-verpleegkunde zijn dat op dit moment de themas: 

Zorginnovaties en technologie (verplicht)

Voorbereiding HBO 

Wijkgericht werken 

Verpleegkundige zorg voor kwetsbare ouderen in een kortdurende (acute) opnamesituatie 

Lees meer

Na je opleiding

Na het behalen van je diploma kun je als verpleegkundige blijven werken bij de organisatie die je heeft opgeleid. Je kunt ook bij een andere werkgever aan de slag of een aanvullende specialisatie volgen (neurologie, wondzorg, leidinggevende zijn, etc/) Bovendien kun je doorstromen naar een Hbo-opleiding.

Beroepen

Met je opleiding Mbo-verpleegkundige kun je aan de slag bij:

  • een verzorgingshuis
  • een verpleeghuis
  • de thuiszorg
  • een instelling voor (verstandelijk) gehandicaptenzorg
  • een psychiatrische instelling
  • een kleinschalige woonvorm
  • een ziekenhuis

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je prima doorstromen naar de volgende opleiding:

  • Hbo Gezondheidszorg
Lees meer


Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Het hoogste gebouw van Nederland staat in Madurodam
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Het hoogste gebouw in Nederland is de Maastoren, en die staat niet in het miniatuurpark Madurodam.