Mbo-Verpleegkundige GGZ

Wij gaan verhuizen! Per aug 2023 verhuizen alle TOP zorg- en welzijnsopleidingen naar het voormalig Slotervaartziekenhuis
Richting: Zorg
Niveau: 4
Leerweg: BBL 
BBL
Duur: 2,5 – 4 jaar
Startdatum: februari 2023
september 2023
De aanmelding voor de opleiding Mbo-verpleegkundige GGZ verloopt via een GGZ-instelling. Het is dus van belang, dat je een leer-/werkplek hebt bij een GGZ-instelling, voordat je start aan de opleiding. Lees verder onder het kopje Praktische informatie en Toelatingseisen.

Wat doe je als Mbo-verpleegkundige GGZ?

De Academie voor Psychiatrie van ROC TOP leidt voor zorginstellingen op tot Mbo-verpleegkundige GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) op niveau 4, waarbij de nadruk ligt op de (klinische) psychiatrie.

Als verpleegkundige in de GGZ, bied je zorg en begeleiding aan mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis en/of met verslavingsproblematieken. Je doel als verpleegkundige is om mensen te begeleiden in hun ziekteproces. Je biedt verpleegkundige zorg om de zelfredzaamheid van de zorgvrager te verhogen. Als verpleegkundige werk je zowel zelfstandig als in teamverband. Verder houd je rekening met de familie en relaties. Je betrekt hen zoveel als mogelijk bij het (ziekte)proces en houdt rekening met hun wensen.

Als verpleegkundige ben je bezig met de basiszorg tot het zelfstandig functioneren. Een echte duizendpoot dus, die van alle markten thuis is.

Iets voor jou? 

Bij deze opleiding horen de volgende eigenschappen:

  • Je gaat goed met mensen om en verzorgt ze graag
  • Je bent stressbestendig, geduldig en staat open voor andere meningen
  • Je werkt nauwkeurig  en hygiënisch, gaat veilig om met vertrouwelijke informatie
  • Je kunt goed observeren, communiceren en luisteren

Wist je dat?

  • Je super populair bent met dit diploma op zak? Werkgevers zitten om je te springen!
  • Het woord verveling straks niet meer voorkomt in jouw werk? In de zorg is geen dag hetzelfde.

Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding, door middel van theorie en praktijk, hoe je verpleegkundige zorg verleent aan zorgvragers die vanwege psychische problemen hulp nodig hebben. 

De vakken die worden gegeven zijn onder andere klinische psychiatrie, verpleegkunde, verpleegtechnisch handelen, anatomie, pathologie, communicatietraining, methodisch werken, ambulante zorgverlening, herstel ondersteunende zorg en kwaliteit van zorg. Daarnaast krijg je ook de generieke vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, sport en loopbaanbegeleiding.

Voor een optimale aansluiting bij de vooropleiding maken alle studenten een persoonlijk ontwikkel- en activiteitenplan (POAP). We werken met de digitale boeken en in de digitale leeromgeving van Expertcollege.

Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op een vervolgopleiding en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je kunt hierbij kiezen uit:

Zorginnovaties en technologie 

Voorbereiding HBO 

Wijkgericht werken 


BPV (stage)

Je loopt ieder jaar stage, deze worden door school geregeld.
Jaar 1 - 15 weken
Jaar 2, 3 en 4 - 30 weken
Alle stages zijn 3 dagen per week.


Lees meer

Na je opleiding

Na het behalen van je diploma kun je in diverse werkvelden van de gezondheidzorg aan de slag gaan.

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je doorstromen naar het Hbo, bijvoorbeeld:  

  • Sociaalpedagogisch hulpverlener (SPH)
  • Maatschappelijk werk (MW)
  • HBO-verpleegkundige (HBO-V)
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Zwarte gaten zijn hol
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Laat je niet in de maling nemen door de naam. Zwarte gaten zijn niet leeg, maar juist grote hoevelheden materie dat zo dicht op elkaar gepakt zit dat zelfs het licht de zwaartekracht niet kan weerstaan.