september 2023
Wat doe je als Mbo-verpleegkundige GGZ?
De Academie voor Psychiatrie van ROC TOP leidt voor zorginstellingen op tot Mbo-verpleegkundige GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) op niveau 4, waarbij de nadruk ligt op de (klinische) psychiatrie.
Als verpleegkundige in de GGZ, bied je zorg en begeleiding aan mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis en/of met verslavingsproblematieken. Je doel als verpleegkundige is om mensen te begeleiden in hun ziekteproces. Je biedt verpleegkundige zorg om de zelfredzaamheid van de zorgvrager te verhogen. Als verpleegkundige werk je zowel zelfstandig als in teamverband. Verder houd je rekening met de familie en relaties. Je betrekt hen zoveel als mogelijk bij het (ziekte)proces en houdt rekening met hun wensen.
Als verpleegkundige ben je bezig met de basiszorg tot het zelfstandig functioneren. Een echte duizendpoot dus, die van alle markten thuis is.
Iets voor jou?
Bij deze opleiding horen de volgende eigenschappen:
- Je gaat goed met mensen om en verzorgt ze graag
- Je bent stressbestendig, geduldig en staat open voor andere meningen
- Je werkt nauwkeurig en hygiënisch, gaat veilig om met vertrouwelijke informatie
- Je kunt goed observeren, communiceren en luisteren
Wist je dat?
- Je super populair bent met dit diploma op zak? Werkgevers zitten om je te springen!
- Het woord verveling straks niet meer voorkomt in jouw werk? In de zorg is geen dag hetzelfde.
Wat leer je?
Je leert tijdens de opleiding, door middel van theorie en praktijk, hoe je verpleegkundige zorg verleent aan zorgvragers die vanwege psychische problemen hulp nodig hebben.
De vakken die worden gegeven zijn onder andere klinische psychiatrie, verpleegkunde, verpleegtechnisch handelen, anatomie, pathologie, communicatietraining, methodisch werken, ambulante zorgverlening, herstel ondersteunende zorg en kwaliteit van zorg. Daarnaast krijg je ook de generieke vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, sport en loopbaanbegeleiding.
Voor een optimale aansluiting bij de vooropleiding maken alle studenten een persoonlijk ontwikkel- en activiteitenplan (POAP). We werken met de digitale boeken en in de digitale leeromgeving van Expertcollege.
Keuzedelen
Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op een vervolgopleiding en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).
Je kunt hierbij kiezen uit:
Zorginnovaties en technologie |
Voorbereiding HBO |
Wijkgericht werken |
BPV (stage)
Je loopt ieder jaar stage, deze worden door school geregeld. |
Jaar 1 - 15 weken |
Jaar 2, 3 en 4 - 30 weken |
Alle stages zijn 3 dagen per week. |
Na je opleiding
Na het behalen van je diploma kun je in diverse werkvelden van de gezondheidzorg aan de slag gaan.
Doorstuderen?
Na deze opleiding kun je doorstromen naar het Hbo, bijvoorbeeld:
- Sociaalpedagogisch hulpverlener (SPH)
- Maatschappelijk werk (MW)
- HBO-verpleegkundige (HBO-V)
antwoord is niet waar
Laat je niet in de maling nemen door de naam. Zwarte gaten zijn niet leeg, maar juist grote hoevelheden materie dat zo dicht op elkaar gepakt zit dat zelfs het licht de zwaartekracht niet kan weerstaan.
06 – 25 68 87 24 Meestal antwoord binnen 1 dag