Sport en Bewegen (Coördinator sportinstructie, training en coaching)

Richting: Sport & Bewegen
Niveau: 4
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 3 jaar
Startdatum: augustus 2023

Let op:

Deze opleiding heeft een gezamenlijk basisjaar, waarin je kennismaakt met alle verschillende kwalificaties. Je wordt daarom automatisch ingeschreven op het instroomcrebo (23163). Pas aan het eind van het eerste jaar kies je definitief de afstudeerrichting.

Wat is een coördinator sportinstructie, training en coaching?

Als coördinator sportinstructie, training en coaching werk je bijvoorbeeld bij een fitnesscentrum of bij de brandweer. Je bouwt een band op met de mensen. Je motiveert en inspireert. Zo zorg je dat ze betere sportprestaties leveren. En dat ze het beste uit zichzelf halen. Je motiveert, inspireert en zorgt dat ze het beste uit zichzelf halen. Je organiseert en coördineert sport- en bewegingsactiviteiten, zoals wedstrijden, toernooien of trainingen.  

Iets voor jou?

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

 • je bent sportief en hebt een goede conditie
 • je gaat goed om met mensen van alle leeftijden en kunt ze motiveren
 • je bent zelfverzekerd, stressbestendig en flexibel
 • je kunt goed plannen en organiseren

Bekijk het filmpje over deze opleiding:


Wat leer je?

Je leert in theorie en in de praktijk les en training te geven in bewegen en sporten. Je verdiept je in verschillende sporttechnieken en sporten.

Je leert hoe je sport- en bewegingsactiviteiten zelfstandig ontwikkelt en uitvoert. En welke activiteiten voor welke doelgroep geschikt zijn. Ook het motiveren en begeleiden van de verschillende doelgroepen is een leerdoel. Naast plannen en organiseren komen ook samenwerken, overleggen en communiceren aan bod.


Keuzedelen

Om deze mbo opleiding nog beter aan te laten sluiten op het hbo en/ of jouw toekomstige job, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je hebt de keuze uit (sommige alleen in leerjaar 2):

Instructeur fitness (240 uur) 
Instructeur skiën (240 uur) 
Instructeur snowboarden (240 uur) 
Instructeur zwemonderwijs (240 uur) 
Instructeur (of trainer/coach) overige sporten (240 uur) 
Trainer-coach voetbal (240 uur) 
Veilig sportklimaat (240 uur) 
BSO 4-8 jaar (240 uur) 
Gezonde leefstijl (240 uur)    
Oriëntatie op ondernemerschap (240 uur) 
Voorbereiding HBO (240 uur) 
Doorstroom naar PABO (240 uur)   

BPV (stage)

Gedurende je opleiding loop je stages, in het MBO heet dat Beroepspraktijk Vorming, afgekort BPV. Tijdens de BPV leer je in een leerbedrijf de beroepskennis toepassen en beroepshouding en beroepsvaardigheden ontwikkelen. Iedere student krijgt een begeleider van school toegewezen voordat de BPV begint.  

Wanneer mag je BPV lopen? 

Gelijk vanaf de start van de opleiding begin je met BPV lopen. Het kan zijn dat een BPV-plek je vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren. Deze moet je aanvragen bij de gemeente. Het kan zijn dat je BPV plek dit vergoedt, vraag daarnaar. Een VOG wordt vaker gevraagd in het werkveld (vooral als je met mensen omgaat), dus het is normaal dat je dit moet regelen.Wil je meer weten over de VOG, kijk dan op www.watdevog.nl.

Tijdens sommige stages vinden ook examens plaats.

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terugkomen, om je te specialiseren of bij te scholen. 

Beroepen

Je kunt met deze sportopleiding aan de slag bij organisaties waarbij sport en bewegen een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij:  

 • een sportvereniging
 • een fitnesscentrum
 • een sport- en bewegingscentrum
 • defensie
 • de brandweer
 • de politie

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je prima doorstromen de volgende opleiding:

 • Hbo Trainer/coach, niveau 5
Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een vingerafdruk is net als een tongafdruk uniek
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

De vingerafdruk is bij elk mens uniek, maar ook de tong is uniek bij iedereen. De plaatsing van smaakpapillen, vorm, grootte, etc.