Sport en Bewegen (Sport- en bewegingsleider)

Richting: Sport & Bewegen
Niveau: 3
Leerweg: BOL 
BOL
Duur: 3 jaar
Startdatum: september 2023

Let op:

Deze opleiding heeft een gezamenlijk basisjaar, waarin je kennismaakt met alle verschillende kwalificaties. Je wordt daarom automatisch ingeschreven op het instroomcrebo (23163). Pas aan het einde van het eerste jaar kies je definitief je afstudeerrichting.

Wat doe je als sport- en bewegingsleider?

Als sport- en bewegingsleider werk je bijvoorbeeld bij een sportclub. Je baan is vaak heel afwisselend. Want sommige leden zijn heel fanatiek, terwijl anderen gewoon lekker willen sporten. Je stelt een trainingsprogramma samen dat past bij het niveau van elke groep. Je motiveert mensen en je geeft sport- en bewegingsadviezen. Zo zorg je dat ze gezond en actief blijven. Verder organiseer je wedstrijden en regel je de materialen die je daarbij gebruikt. En alles houd je netjes bij in de administratie.

Iets voor jou?

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:

  • Je bent sportief en hebt een goede conditie
  • Je gaat goed om met mensen van alle leeftijden en weet ze te motiveren
  • Je kunt goed plannen en organiseren
  • Je houdt van aanpakken, bent stressbestendig en geduldig
  • Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook goed samenwerken

Wat leer je?

We leren je in theorie en in de praktijk hoe je sport- en bewegingsactiviteiten ontwikkelt die bij de doelgroep passen. En hoe je deze zelfstandig organiseert, uitvoert en begeleidt.

Je komt te weten hoe je om moet gaan met de verschillende doelgroepen. Je maakt kennis met veel sporten en sportmaterialen. En je leert de administratie bij te houden. We besteden ook aandacht aan samenwerken, overleggen en communiceren.


Keuzedelen

Om deze Mbo-opleiding nog beter aan te laten sluiten op het Hbo en/of jouw toekomstige baan, kies je tijdens je opleiding één of meerdere keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen die iets extra’s toevoegen (verbreden) of keuzedelen waarmee je dieper ingaat op stof die je al geleerd hebt (verdiepen).

Je hebt de keuze uit de volgende keuzedelen (een deel ervan alleen in leerjaar 2):

Instructeur fitness (240 uur) 

Instructeur skiën (240 uur) 

Instructeur snowboarden (240 uur) 

Instructeur zwemonderwijs (240 uur) 

Instructeur (of trainer/coach) overige sporten (240 uur) 

Trainer-coach voetbal (240 uur) 

BSO 4-8 jaar (240 uur) 

Gezonde leefstijl (240 uur)    

Oriëntatie op ondernemerschap (240 uur) 

Doorstroom niveau 3 naar niveau 4 (240 uur)   

BPV (stage)

Gedurende je opleiding loop je stages. In het Mbo heet dat Beroepspraktijk Vorming, afgekort BPV. Tijdens de BPV leer je in een leerbedrijf de beroepskennis toepassen en je leert een beroepshouding en beroepsvaardigheden ontwikkelen. Iedere student krijgt een begeleider van school toegewezen voordat de BPV begint.  

Wanneer mag je BPV lopen? 

Meteen vanaf de start van de opleiding begin je met BPV lopen. Het kan zijn dat een BPV-plek je vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren. Deze moet je aanvragen bij de gemeente. Het kan zijn dat je BPV-plek dit vergoedt, dus vraag daarnaar. Een VOG wordt vaker gevraagd in het werkveld (vooral als je met mensen omgaat), dus het is normaal dat je dit moet regelen. 

Tijdens sommige stages vinden ook examens plaats. 

Lees meer

Na je opleiding

Na je opleiding kun je kiezen voor een baan, een vervolgstudie of een eigen bedrijf. Ook dan kun je bij ons terecht, om je te specialiseren of bij te scholen. 

Beroepen

Met deze sportopleiding kun je aan de slag bijvoorbeeld bij:

  • een fitnesscentrum
  • een sportvereniging
  • een gezondheidscentrum
  • een zwembad
  • een camping of bungalowpark 

Doorstuderen?

Na deze opleiding kun je binnen ROC TOP prima doorstromen naar één van de volgende vervolgopleidingen:

Lees meer
Proef de sfeer, ontdek je campus.
Ontdek de campus
Een Kolibrie kan achteruit vliegen
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (tot wel 80 slagen per seconde) in de lucht stil blijven hangen en loodrecht omhoog of naar beneden vliegen. De kolibrie kan als enige vogel ook achteruit vliegen.