Werken als beveiliger: geen dag hetzelfde

Een beveiliger heeft gegarandeerd een uitdagende en afwisselende baan. Bij ROC TOP leiden we op tot Beveiliger mbo-niveau 2 en Beveiliger mbo-niveau 3 in één tot drie jaar. Dit is afhankelijk van de (voor)opleiding en het niveau.

Een beveiliger zorgt ervoor dat anderen zich veilig voelen. Hij houdt een oogje in het zeil en treedt op als dat nodig is.

Beveiliger 2: preventief toezicht houden

Een Beveiliger 2 bewaakt, patrouilleert of houdt verschillende soorten organisaties in de gaten. Zoals winkelbeveiliging in de Bijenkorf en mobiele surveillance met een auto van G4S op bedrijventerreinen. Maar ook in de evenementenindustrie is veel vraag naar beveiligers, zoals bij de Johan Cruijff Arena of het Rijksmuseum. En wat dacht je van luchthavenbeveiliging op Schiphol? Geen enkele dag is hetzelfde voor een beveiliger.  

Veiligheid voorop

In de Johan Cruijff ArenA heeft de Beveiliger 2 één missie, de veiligheid van alle bezoekers en personeel bewaken. Een dienst begint 2,5 uur voor aanvang van de wedstrijd of het concert, waarbij de Beveiliger 3 een briefing geeft aan het team. Daarna neemt eenieder zijn positie in. De Beveiliger 2 zorgt voor een strenge toegangscontrole, maar ook voor een gastvrij ontvangst van de bezoekers. Samen met de stewards en het team zoekt de Beveiliger 2 een gepaste oplossing bij ongewenste situaties.

Beveiliger 3: aanspreekpunt team en klant

De Beveiliger 3 geeft leiding aan een team beveiligers. Met als belangrijkste doel dat al het beveiligingswerk zo goed mogelijk gebeurt. De dagelijkse gang van zaken moet op rolletjes lopen en dus is de beveiliger 3 verantwoordelijk voor de verdeling van taken binnen het team en de probleemoplosser.  

Alles volgens plan 

De Beveiliger 3 is in charge van de club beveiligers, die op de dag aanwezig zijn in het Rijksmuseum. Hij zorgt voor een briefing en dat iedereen op de juiste plek staat. Zijn er incidenten, dan is het de verantwoordelijkheid van de Beveiliger 3 deze snel op te lossen met zijn team. Zonder de bezoekers en kunstwerken hiermee in gevaar te brengen of de orde te verstoren. 


Beveiliger worden?

Met een mbo-diploma Beveiliger kun je gelijk aan de slag, eigen ondernemer worden en een beveiligingsbedrijf opstarten of doorstuderen:

  • mbo-niveau 3: voor Beveiliger 3
  • mbo-niveau 4: voor Politiemedewerker/ Hoofdagent op de Politieacademie of Defensie 


Ben je enthousiast? 

Het hoogste gebouw van Nederland staat in Madurodam
#altijdblijvenleren
Het goede
antwoord is niet waar

Het hoogste gebouw in Nederland is de Maastoren, en die staat niet in het miniatuurpark Madurodam.